Obchodníci kritizují burzovní domy. Předražují základ obchodování: data

Evropské akciové burzy v posledních měsících čelí stížnostem z řad svých největších klientů. Ti tvrdí, že předražují základní složku každodenního obchodování, tedy data. Podle názoru některých burzy poplatky zvyšují, aby kompenzovaly slabší příjmy z obchodování, píše list Financial Times.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovník sleduje vývoj na trhu na newyorské burze

Evropské akciové burzy v posledních měsících čelí stížnostem z řad svých největších klientů (ilustrační snímek) | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Makléři, manažeři fondů a další stále hlasitěji kritizují růst nákladů na získávání základních informací, jako jsou ceny, za jaké se nabízí a prodává ta která akcie, nebo objemy obchodů, píše Financial Times.

Burzy podle kritiků zneužívají svou pozici jediného poskytovatele a za údaje účtují poplatky vysoce překračující náklady na jejich získávání a distribuci. Jedna nejmenovaná společnost odhaduje, že se tyto její náklady vloni zvýšily o 19 procent.

Nárůst přes 10 procent ročně

V USA je situace obdobná. Podle společnosti Burton-Taylor International Consulting se příjmy burz z prodeje dat zvyšovaly od roku 2012 o téměř 13 procent ročně. Na příjmech globálních burz dosahujících 30 miliard dolarů (686,3 miliardy korun) se data nyní podílejí zhruba pětinou.

Britská ekonomika by bez brexitu byla o tři procenta větší, vyplývá z odhadu ekonomů

Číst článek

Obchodníci si hodně slibovali od směrnice MiFID 2, která stanovila nová pravidla pro investiční služby bank a fondů i pro burzy v Evropské unii. Do obchodování akciemi měla vnést transparentnost, zatím jsou z ní ale zklamáni.

Volný trh

Burzy argumentují tím, že jakákoli kontrola cen ze strany Evropské unie je v rozporu s principy ekonomiky volného trhu. Obě strany zadávají studie na podporu svých argumentů, minulý měsíc společnost Oxera v průzkumu pro Federaci evropských burz zjistila, že příjmy z prodeje dat se v období 2012 až 2018 zvyšovaly ročně o jedno procento, z 230 milionů eur (5,9 miliardy korun) na 245 milionů.

Druhá strana ovšem namítá, že burzy neustále mění definice poplatků a jejich kategorie a za „nové“ produkty účtují vyšší ceny.

Situaci začal vyšetřovat Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA), zprávu plánuje vydat v prosinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme