Česká ekonomika se zvedá

Práci v květnu hledalo necelých půl miliónu lidí. Nezaměstnanost se tak minulý měsíc snížila na 9,4 procenta z 9,6 procenta v předchozím měsíci. Podle ministerstva práce a sociálních věcí jsou výsledky takové, jaké očekávali analytici. Česká ekonomika se navíc po čtyřech měsících vymanila z deflace, tj. poklesu cen. Ceny zboží a služeb v květnu stagnovaly v meziročním i meziměsíčním srovnání. A hrubý domácí produkt Česka v prvním čtvrtletí letošního roku zrychlil růst na 2,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Lidí bez práce ubylo. Podle ministerstva práce a sociálních věcí klesla míra nezaměstnanosti v květnu o dvě desetiny procenta proti dubnu. Nezaměstnanost v květnu klesla na 9,4 procenta. Bez práce je však v České republice stále necelý půl milion lidí. Tradičně nejnižší míra nezaměstnanosti je v Praze, nejvyšší v Mostě. Podle Pavla Sobíška z HVB banky pomáhá trhu práce vznik nových podniků, které financuje zahraniční kapitál. "Na jednu stranu je květnový pokles sezónní záležitostí, což znamená, že na podzim můžeme očekávat u nezaměstnanosti opět nárůst. Na druhou stranu je potěšitelné, že v květnu byl pokles nezaměstnanosti vyšší než ve stejném měsíci loni. Očekávám, že míra nezaměstnanosti se na podzim sice vrátí nad 10 procent, ale nemusela by do konce roku překročit 10,5 procenta."

Ceny potravin, alkoholických nápojů a tabáku začaly růst. Naopak klesaly ceny pohonných hmot, rekreací a telekomunikací. Česká ekonomika se tak po čtyřech měsících dostala z deflace, ceny všech zboží a služeb v květnu totiž přestaly klesat. Průměrná inflace za posledních 12 měsíců tak v květnu činila 0,3 procenta. David Marek z Patria on Line očekává i v červnu pokračující růst cen, vzhledem k předpokládanému zvýšení některých daní. Mírná inflace je přitom podle něj pro ekonomiku přínosnější než deflace, která nyní hrozí například Německu. "S deflací je velmi obtížné bojovat. Prozatím neexistuje žádný univerzální recept. Je spousta návodů, zatím ovšem všechny v případě Japonska selhaly. Proto jsou rizika deflace v Německu natolik vážné.

Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí vzrostl o 2,2 procenta, když loni to bylo o 1,5 procenta. To jsou čerstvá data od našeho statistického úřadu. Růst ekonomiky je už tradičně tažen především domácí spotřebou. Jak dodává Helena Horská z České spořitelny, bylo by pro české hospodářství přínosnější, kdyby k růstu přispívali více investice, ale na druhou stranu je podle ní dobře, že mají lidé chut a peníze na utrácení."Nejpřekvapivější byly opět zásoby, které rostly více než 25 procenty. Je to dáno tím, že rotsly také materiálové zásopby. Podniky se předzásobily, i proto, že například hrozilo, že vzhledem k ropné krizi porostou ceny ropy dramaticky."

Výkonnost naší ekonomiky ale nemusí být tak dobrá, jak naznačují dnešní čísla statistického úřadu. Po odstranění vlivu sezónnosti vzrostl o 1,9 desetin procenta. Jak ale říká místopředseda statistického úřadu Jiří Křovák, srovnávací základ v loňském roce byl nízký a letošní první čtvrtletí bylo vyjímečné prudkým růstem mezd v nepodnikatelské sféře. "To číslo samo o sobě vypadá dobře, zejména ve srovnání s naším okolím. Podíváme-li se jeho strukturu, pak to až tak dobře nevypadá. Ten růst je téměř výhradně tažen, nebo přetažen růstem konečné spotřeby, na kterém se zrhuba stejně podílela spotřeba domácností a spotřeba vlády."

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme