České drůběží a vepřové může opět na Slovensko

Slovensko obnoví částečně dovoz drůbežího a vepřového masa z České republiky. Podmínkou ale je, že čeští zemědělci v krmných směsích nebudou používat masokostní moučky a růstové stimulátory. Vzájemná omezení obchodu s hovězím masem mezi oběma zeměmi zůstávají v platnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

označování potravin

označování potravin | Foto: Citus

Dohodli se na tom v Brně ředitel veterinární správy Slovenska Dušan Hlinka a jeho český protějšek Josef Holejšovský. Představitelé veterinárních správ obou zemí se shodli na tom, že opatření jsou přechodná. Česká strana zpracuje na základě požadavků slovenské strany osvědčení, na jejichž základě budou moci v příštím týdnu obchodníci získat vývozní certifikáty.

"Technické práce budou ještě pokračovat. Období, nazvěme ho přechodným, zřejmě nebude příliš dlouhé až budeme mít definitivní veterinární certifikáty, ve kterých budou definované podmínky vzájemného obchodu s komoditami podléhajícími veterinární kontrole," uvedl Hlinka.

Během měsíce by se mohlo české drůbeží a vepřové maso začít opět vyvážet. Zvířata, která byla krmena masokostní moučkou, se ale na Slovensko importovat nemohou ani v budoucnu.

Státní veterinární zpráva rozhodla zakázat dovoz živého skotu a hovězího masa ze Slovenska minulý týden. Důvodem je narůstající počet pozitivních vyšetření na tzv. nemoc šílených krav (BSE) u slovenského skotu. Slovensko se podle veterinární správy již počtem zjištěných případů BSE na počet vyšetření dostalo na úroveň zemí EU, ze kterých dovoz ČR nepovoluje. Nemoc byla u slovenské krávy poprvé potvrzena loni v září. Od té doby tamní veterináři zjistili devět nakažených kusů.

Česká republika už zakázala import hovězího masa, výrobků z něj i živého skotu ze všech zemí unie kromě Švédska, Finska a Rakouska, kde se nemoc neobjevila. Opatření se vztahuje i na Švýcarsko.

Regina Prouzová-Květoňová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme