České firmy nedostanou kompenzace za ruské sankce. Výjimkou jsou zemědělci

České firmy nebudou odškodněny za zmařené obchody s Ruskem. Dopad loňských sankcí se totiž podle pracovní skupiny při Úřadu vlády zásadně neprojevil. Výjimku představují zemědělci – pro ně totiž existují kompenzační programy. Finančního dorovnání se přesto dočkala jen hrstka z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Vysočině pěstují zemědělci také barevnou cibuli, šalotku

Na Vysočině pěstují zemědělci také barevnou cibuli, šalotku | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

Na problém upozornil server Hlídací pes.

Dopad sankcí pocítili nejtíživěji právě zemědělci a potravinářské společnosti. Rusko totiž v odvetě na sankce Západu zakázalo dovoz ovoce, zeleniny, masa, ryb a mléčných výrobků z Evropské unie.

Například jihočeská Madeta každoročně do Ruska vyvezla zhruba 1500 tun mléčných výrobků, kvůli embargu ale musela snížit produkci o pětinu. Podle generálního ředitele společnosti Milana Teplého bude pro mlékárnu složité se na trh jednou vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy nedostanou kompenzace za dopad ruských sankcí. Výjimku tvoří jen zemědělci

„Měli jsme nasmlouvané objemy mléka, které se měly realizovat v podobě sýrů niva. Teď nám mléko zůstává a musíme ho sušit, což znamená, že prodáváme se ztrátou 20 korun na jednom kilogramu,“ vysvětluje.

Evropská unie připravila kompenzace pro zemědělce v celé osmadvacítce, jenže už po pěti dnech byly peníze na odškodnění rozdané. Evropská komise proto další vyřizování žádostí pozastavila.

„Zjistilo se, že 90 procent žádostí pocházelo z Polska. Svědčí to jen o tom, že pomoc nebyla dobře připravená a čeští ovocnáři a zelináři jí mohli využít jen minimálně,“ upozorňuje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Unie stihla vyřídit jen zhruba dvacet žádostí ze strany Česka. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se ovšem s finanční pomocí pro další firmy nepočítá.

Kvůli ruským sankcím přišli čeští ovocnáři již o 300 milionů korun

Číst článek

„Dopad sankcí na české firmy je v podstatě nulový. Vývoz do Ruska je minimální. Samozřejmě je několik konkrétních firem, které byly zaměřené jenom na Rusko. Právě proto byly sankce nastaveny tak, že všechny existující podepsané smlouvy mohly doběhnout,“ dodává.

Pro některé společnosti bylo Rusko klíčovým trhem. Pokud si za něj nezačaly hledat náhradu, hrozí jim podle analytiků hromadné propouštění a možná likvidace.

Novou cestou pro český export by mohl být Kazachstán, Bělorusko nebo i země arabského poloostrova, kde výrazně roste poptávka. Dlouhodobě zajímavá je i Latinská Amerika.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme