Pivovarníci brání české pivo, polské kontroly nepovažují za reálné

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. Reagoval tak na vyjádření polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského, který ve středu pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi „vydírat“, může začít s kontrolami českého piva.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňský prazdroj patří k nejznámějším českým pivovarům v zahraničí.

Problémy s exportem nebo při kontrolách kvality v minulosti neznamenal ani Plzeňský Prazdroj (ilustrační foto) | Foto: Norio Nakayama (CC BY-SA 2.0) | Zdroj: Flickr

Příjemci polského hovězího masa v ČR musí od čtvrtka kontrolovat maso na bakterie salmonely, do vyhovujících výsledků v akreditované laboratoři ho nemohou uvolnit na trh.

Když vy nám hovězí, my vám pivo, reaguje polský ministr na kontroly masa dováženého do Česka

Číst článek

„Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana jej jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ řekl ve čtvrtek Šámal. Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ.

„Dopady takových opatření nebudeme komentovat, jak je z předchozí odpovědi patrné, nepředpokládáme, že by Polsko opravdu reálně uvažovalo o jejich zavedení,“ uzavřel. České pivo má podle něj skvělé renomé, které slova polského ministra nemohou negativně ovlivnit.

Prazdroj bez problémů

Problémy s exportem nebo při kontrolách kvality v minulosti neznamenal ani Plzeňský Prazdroj, který vyváží do Polska pivo Pilsner Urquell. Tamní trh je pro firmu pátým nejdůležitějším po Slovensku, Německu, Jižní Koreji a Rusku.

Velkopopovického Kozla vaří Prazdroj přímo v Polsku. „Licenční výroba samozřejmě probíhá pod přísnou kontrolou českých sládků, při dodržení tradičních českých receptur a postupů vaření. Kvalita piva vyrobeného v ČR i kdekoliv jinde v licenční výrobě musí být naprosto stejná, za což ručí čeští sládci, kteří pravidelně kvalitu i chuť kontrolují,“ napsala serveru iROZHLAS.cz mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Ministerská 'kontrola'

„Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku,“ uvedl ve na twitteru ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) u fotografie s pivem z pivovaru Budějovický Budvar.

Ministr Miroslav Toman: Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku. 👍 😄

13:37 – 21. 02. 2019

47 364

Česko loni vyvezlo podle údajů Českého statistického úřadu do Polska pivo za 614,7 milionu korun, předloni šlo o vývoz za 556,9 milionu korun.

Česká policie začala už od středy více kontrolovat kamiony dovážející z Polska zboží „podléhající rychlé zkáze“. Součinnost veterinární správě poskytují také celníci.

Začala platit veterinární opatření kvůli polskému hovězímu masu. Za nedodržení hrozí pokuta dva miliony

Číst článek

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski ve středu v souvislosti s kontrolami pohrozil, že pokud bude Česká republika jeho zemi „vydírat“, může začít s mimo jiné s kontrolami českého piva. Ve čtvrtek výroky zopakoval pro Radio Wnet s tím, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

Polské ministerstvo zemědělství ve čtvrtek nechtělo uvádět k možným kontrolám českých potravin podrobnosti. „Ministr neuvedl harmonogram, neuvedl termíny ani čísla, řekl, že zvažujeme takovou možnost,“ řekla serveru iROZHLAS.cz vedoucí tiskového oddělení ministerstva Małgorzata Książyková.

Aféra s porážkami krav

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Do Česka z nich bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou podle něho touto věcí „posedlé“. Čeští veterináři zdůrazňují, že nynější maso se salmonelou nemá s těmito jatkami nic společného.

ČTK, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme