Nezaměstnanost v Česku nadále roste. V lednu stoupla na 4,3 procenta, přibyla i pracovní místa

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent. V evidenci úřadů práce bylo 308 859 lidí, meziměsíčně o zhruba 17 000 více. Zároveň přibylo i volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325 425, tedy o téměř 7000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to z údajů Úřadu práce. Podle něj ale v lednu nezaměstnanost roste pravidelně, i bez ohledu na současnou koronavirovou epidemii.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní úřad

Ve srovnání s loňským lednem se nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

O tom, že se nezaměstnanost v lednu opět zvýšila, už na počátku února informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Bez bližších podrobností tehdy ale uvedla, že narostla na 4,4 procenta, a podle ní bude trend růstu nezaměstnanosti v dalších měsících zřejmě pokračovat.

Česká národní banka zlepšila odhad ekonomiky pro letošek. Prognóza pro příští rok se ale zhoršila

Číst článek

Ve srovnání s loňským lednem se nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu. Počet lidí bez práce vzrostl o 78 837, naopak o 15 966 ubylo volných míst k práci.

Ve větší míře v evidenci úřadů v lednu skončili lidé, kterým na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Podnikání přerušila i část živnostníků.

„Koronavirus se podepsal především v oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. Řeč je o oblastech, jako jsou například služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity, včetně horských středisek,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Na jedno volné místo v průměru připadá nadále 0,9 uchazeče. Mezi regiony jsou však velké rozdíly. Zatímco v okrese Praha-východ je to v průměru 0,2 zájemce, na Karvinsku připadá na jedno místo téměř deset uchazečů.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v lednu všech 77 okresů. Nejvíce, o 19,4 procenta, stoupla na Jindřichohradecku. Následuje okres Písek, kde přibylo v evidenci pracovních úřadů 18 procent lidí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme