Česku hrozí, že nevyčerpá všechny peníze z EU. Přijít může až o 85 miliard korun

Česku hrozí, že letos nestihne dočerpat evropské dotace. Stát tak může přijít až o 85 miliard korun. Česká republika má přitom s čerpáním evropských peněz problémy dlouhodobě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

V letošním roce má Česko poslední možnost využít peníze ze sedmiletého programového období. Jde zhruba o 200 miliard korun.

Jenže kvůli rizikovým projektům, hlavně v programech životního prostředí nebo třeba v dopravě, hrozí, že se to nestihne.

Důvodem jsou i špatně fungující kontroly nebo třeba chyby v plánování. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z Hnutí ANO dochází i ke zdržování projektů ze stran neúspěšných kandidátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česku hrozí, že nevyčerpá všechny peníze z EU. Detaily zjišťovala Zuzana Švejdová

„Opravdu se posílají podněty, které jsou nesmyslné. A v podstatě kdokoliv, neúspěšný uchazeč, může poslat podnět k ÚOHS, který se musí zabývat všemi podněty. My jsme ve středněpesimistické variantě ve výši 41 miliard a v té nejkrizovější variantě 85 miliard,“ uvedla Šlechtová.

Za slabé čerpání peněz může podle kritiků i špatně nastavený systém, tedy složitá administrativa a vysoký počet programů, přes které se o peníze žádalo. Konkrétně jich bylo šestadvacet.

V čerpání dotací patří Česko k nejhorším

Česká republika má problémy s čerpáním dotací už několik let. V rámci Evropské unie je dokonce třetí nejhorší. Hůř je na tom jen Rumunsko a Bulharsko.

Třeba před dvěma lety stát nedočerpal 12 miliard a loni dalších devět. A pokud se letos nebudou realizovat velké dopravní stavby, mohl by opravdu přijít o celkových 85 miliard korun.

Česku se nabízí další možnost evropských peněz - jde o takzvaný Junckerův investiční balíček. Více než 300 miliard eur, v přepočtu skoro devět bilionu korun, chce vložit Evropská komise do nového fondu na podporu investic.

Peníze mají sloužit jako záruky pro soukromé investory, kteří by tak s pomocí Unie mohli začít financovat velké strategické projekty například v energetice nebo v mezinárodní dopravě. O peníze z investičního balíčku už usiluje 47 projektů z Česka.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme