Český Telecom musí zaplatit za ADSL pokutu 80 milionů

Antimonopolní úřad snížil Českému Telecomu pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu kvůli rychlému internetu. Místo 90 milionů korun, které měl operátor zaplatit podle původního rozhodnutí úřadu, teď bude muset zaplatit 80 milionů. Dnes o tom rozhodl ve druhém stupni řízení předseda ÚOHS Martin Pecina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Úřad se začal případem zabývat v roce 2003. Telecom tehdy v jeden den zveřejnil cenové nabídky k přístupu do sítě internet a přenosu dat technologií ADSL pro koncové zákazníky i pro ostatní operátory.

Podle prvostupňového rozhodnutí tak firma nedala menším operátorům dostatečný časový předstih ke zvážení nabídky a uzavření smlouvy. "Konkurenti, kteří operují na stejných drátech jako Český Telecom, se nemohli stihnout přizpůsobit novým podmínkám," potvrdil Pecina.

Alternativní operátoři přitom nemohli bez přístupu k sítí Českého Telecomu službu poskytovat. Utrpěli tím i koncoví zákazníci, měli na výběr méně nabídek. Dnešní rozhodnutí úřadu je konečné, Telecom se nyní může odvolat ke Krajskému soudu v Brně.

Firma s rozhodnutím a výší pokuty nesouhlasí. "Český Telecom trvá na tom, že svým jednáním nemohl způsobit a nezpůsobil újmu koncovým uživatelům služby, naopak došlo ke zlevnění a zákazníci na tom vydělali," uvedl mluvčí společnosti Martin Žabka. Právní útvar firmy nyní podle něj zvažuje další možné právní kroky, včetně podání správní žaloby proti rozhodnutí.

Antimonopolní úřad se zabýval chováním Telecomu už několikrát. Za zneužití dominantního postavení dostal pokutu už loni v listopadu. Musel zaplatit 205 milionů korun za to, že od roku 2002 nabízel tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami, a bránil tak přechodu svých zákazníků ke konkurenci.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme