Čeští zemědělci potřebují spravedlivé podmínky v rámci EU

Současný ministr zemědělství Ivan Fuksa dnes bilancoval své dosavadní působení v čele úřadu. Ministr zemědělství přitom tradičně patří mezi nejkritizovanější členy kabinetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Čeští zemědělci jsou trvale nespokojeni. Stěžují si na to, že nemají stejné podmínky jako jejich kolegové v západní Evropě. Dále si stěžují si na nízké výkupní ceny téměř všeho, na tlak obchodních řetězců.

Od bývalých šéfů resortu přitom mnohokrát slyšeli jen to, že s těmito věcmi může ministr dělat jen málo nebo vůbec nic.

„Resort zemědělství je v rámci celé České republiky velmi složitý, protože 95 procent zemědělské politiky se dělá v Bruselu. Prioritou číslo jedna je vyjednání nových spravedlivých podmínek pro společnou zemědělskou politiku, která bude platit po roce 2013,“ řekl Ivan Fuksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zemědělské politice se hovořilo v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Dodal, že Česká republika, stejně jako ostatní nové státy Evropské unie, chce, aby zemědělská politika zůstala i po roce 2013 stejná, to znamená, aby všichni zemědělci v členských zemích EU měli možnost získat stejné dotace.

„Dnes víme, že tomu tak pravděpodobně nebude, protože pravidla hry určují ti silnější,“ řekl Ivan Fuksa.

Právě za ministrův postoj k nové podobě Společné zemědělské politiky jej kritizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy.

„Čeští zemědělci nejenže nemohou tolik vyvážet jako například němečtí, ale do České republiky se také protekcionisticky dováží zboží a české zboží se nedostane na náš vlastní trh,“ uvedl předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Bohumír Dufek | Foto: Jan Rosenauer

Stát by měl podle něj podpořit zemědělce ne jako výrobce potravin, ale jako ty, kteří se zabývají údržbou krajiny, životního prostředí, ale i výrobou určitých stavebních hmot nebo elektrické energie a tepla.

Ministerstvo zemědělství zdůraznilo, že zatím jde jen o připravovaný materiál Společné zemědělské politiky, ve kterém nyní ani nemohou být zmíněny národní dotace.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme