Čínský export za duben oproti očekáváním vzrostl o 3.5 procenta, je to první nárůst v letošním roce

Navzdory koronavirové krizi vzrostl čínský export o 3,5 procenta. Analytici přitom předpovídali propad o 15,7 procenta. Podle analytika Louise Kuijse dubnový vývoz mohli podpořit exportéři snažící se nahradit výpadky z prvního čtvrtletí. Přesto jsou podle analytiků vyhlídky pro čínský export nepříznivé. Zejména proto, že koronavirová krize stahuje do recese světovou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci koronavirus Čína ilustrační foto

dělníci koronavirus Čína ilustrační foto | Zdroj: Reuters/China Daily

Čínský export se v dubnu navzdory koronavirové krizi meziročně zvýšil o 3,5 procenta. Zaznamenal tak první nárůst v letošním roce. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů čínského celního úřadu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídal propad o 15,7 procenta po březnovém poklesu o 6,6 procenta.

Čína tajila rozsah epidemie koronaviru a hromadila zásoby, vyplývá ze zprávy amerického ministerstva

Číst článek

Vyhlídky pro čínský export nicméně podle analytiků zůstávají nepříznivé, protože koronavirová krize stahuje světovou ekonomiku do recese. Analytici ze společnosti Nomura například předpokládají, že export se ve druhém čtvrtletí propadne o 30 procent po poklesu o 13,3 procenta v prvním kvartálu.

Globální poptávka

„Dubnový vývoz mohli podpořit exportéři, kteří se snažili nahradit výpadky z prvního čtvrtletí,“ uvedl analytik Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics. „V krátkém období by však měl export výrazně oslabit, protože klíčoví obchodní partneři Číny se propadají do hluboké recese,“ dodal. Předpověděl nicméně, že ve druhém čtvrtletí by měla globální poptávka oživit.

Čínský dovoz se v dubnu meziročně snížil o 14,2 procenta. To představuje nejprudší pokles od ledna 2016. Obchodní přebytek Číny vzrostl na 45,34 miliardy dolarů (1,14 bilionu Kč) z březnových 19,93 miliardy dolarů. Analytici přitom očekávali pokles na 6,35 miliardy dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme