Čínská ekonomika letos zatím roste pomaleji, než analytici předvídali

Čínské hospodářství rostlo v letošním prvním čtvrtletí nejpomaleji za téměř 3 roky. Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa se zvýšil o 8,1 procenta. Za poslední tři měsíce loňského roku to přitom bylo 8,9 procenta. Dnes o tom informoval čínský statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí výfukové zplodiny

Peking dusí výfukové zplodiny | Foto: Robert Mikoláš

„Nedá se říct, že by to bylo překvapivé číslo. I když je nižší, než západní analytici očekávali. Čínská vláda ale vyhlásila jako cíl pro tento rok dosáhnout růstu kolem 7,5 až 8 procent,“ reagoval na Rádiu Česko na nová čísla Vilém Semerák, výzkumný pracovník centra IDEA.

To, že čínská ekonomika zpomaluje už páté čtvrtletí v řadě, je podle něj v důsledku několika vlivů, které působí současně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst čínské ekonomiky jsme na Rádiu Česko rozebrali s výzkumným pracovníkem centra IDEA Vilémem Semerákem.

„V posledních čtvrtletích velice výrazně přispělo zpomalení v Evropě. A druhá věc je, že čínská vláda se rozhodla výrazně zpomalit investiční aktivity a přibrzdit zejména oblast stavebnictví. Při pohledu na čtvrtletní data je vidět, že nejnižší meziroční nárůst byl právě v oblasti výdajů na tvorbu kapitálu,“ přiblížil.

Pokud zpomalení čínské ekonomiky zůstane na stávající úrovni a neklesne hluboko pod 7 procent, neměla by podle Semeráka Čína zažít negativní vývoj. Otevřenou slabinou ale podle něj zůstává stav čínského finančního sektoru. „Ten by prudší zpomalení mohl zareagovat velmi negativně,“ vysvětlil.

Růst čínského HDP pro druhé čtvrtletí tohoto roku Semerák odhaduje kolem 8 procent. Upozornil ale na to, že v případě Číny je potřeba se dívat mnohem dál a na jiná čísla, než je celkový HDP.

„Protože HDP je odhadováno relativně nespolehlivými metodami, což přiznává i čínský statistický úřad. A důležité je podívat se na data, která trápí čínskou vládu, což je hlavně příjmová nerovnost. Kterou bude nově nastupující vedení velmi výrazně řešit,“ řekl Semerák.

Karolína Koubová, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme