Dohoda lídrů eurozóny se podepíše i na ziscích českých bank

Pro české banky nepředstavuje noční dohoda lídrů eurozóny zásadní problém. Celkem držely tuzemské finanční ústavy řecké dluhopisy za 12,5 miliardy korun, část z nich už ale odepsaly. Týká se to hlavně ČSOB, Komerční banky a UniCredit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto)

Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle analytika makléřské společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky banky teď sice odepíší další část řeckého dluhu, dopad na jejich zisky ale nebude zásadní.

„Například Komerční banka ve druhém čtvrtletí odepsala přibližně 1,7 miliardy korun řeckých dluhopisů. Vzhledem k dohodě z dnešní noci se dá očekávat, že odepíše přibližně stejnou částku ještě navíc, což pochopitelně ještě ztíží její celoroční čistý zisk, který ale i tak bude okolo deseti miliard korun. Čili pořád velice solidní,“ říká Hatlapatka a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu výsledku summitu EU na české banky mluvil v Odpoledním Radiožurnálu Tomáš Medek

„Důležité je, že se jedná o jednorázový odpis, který už se nebude opakovat. Proto bych ten dopad na samotnou Komerční banku viděl jako velice omezený.“

Součástí dohody jsou také pravidla pro rekapitalizaci bank. Do konce června příštího roku by měly navýšit kapitálovou přiměřenost na 9 procent. Komerční banka má podle serveru Patria Online úroveň kapitálové vybavenosti přes 13 procent, což vysoce přesahuje požadavek summitu.

Majitel Komerční banky, francouzská Société Générale už oznámila, že bude muset navýšit kapitál v přepočtu o 83 miliard korun. Pokud jde o vlastníka České spořitelny, rakouskou Erstebank, podle odhadů by potřebovala ke splnění unijního požadavku doplnit kapitál asi o 800 milionů eur.

Podle vyjádření premiéra Petra Nečase nehrozí, že by došlo k odlivu peněz z českých finančních ústavů do zahraničí. V Česku podle něj funguje velmi efektivní bankovní regulace. Podle analytiků ale hrozí, že evropské banky, které budou potřebovat navýšit kapitál, omezí poskytování úvěrů.

Tomáš Medek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme