Dohodu EU - Jižní Korea o volném obchodu blokuje Itálie

Itálie zablokovala uzavření dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Jižní Koreou. Obává se levných dovozů malých automobilů z této země. Jihokorejské automobilky těží z toho, že využívají levné subdodavatele z Číny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová auta na prodej

Nová auta na prodej | Foto: Comstock Images

Cesta k uzavření dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Jižní Koreou nebude jednoduchá. Na schůzce ministrů zahraničí v Bruselu ji dnes zablokovala Itálie.

Jižní Korea je přitom pro Evropskou unii osmým největším obchodním partnerem a společný trh Unie je pro Koreu druhý v objemu jejího vývozu.

I pro Česko je uzavření smlouvy velmi důležité. Snížení celních tarifů by otevřelo nová odbytiště například tuzemským strojírenským podnikům. Vydělat by na ní mohli i producenti spotřebního zboží, zejména bižuterie, skla nebo porcelánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Pavel Novák popisuje okolnosti dohody o volném obchodu.mp3

Itálie se bojí toho, že by Jižní Korea mohla zaplavit evropský, zejména italský trh svými malými auty, do kterých používá levné čínské komponenty, a ta by mohla konkurovat italským malým autům.

Europoslanci žádali pojistky, jako například pokud bude podíl čínských součástek větší, obnoví se původní celní tarify. Nebo pokud Jižní Korea uzavře dohodu o volném obchodu se Spojenými státy, tak nesmí být USA zvýhodněny oproti Evropě.

Českého automobilového průmyslu se dohoda nedotkne

Jedná se hlavně o automobily do určité kubatury, ale podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga to pro český trh nebude mít příliš velký význam. Itálie se bojí o výrobu malých aut.

Tady jde o malé vozy, CinqueCenta a podobné italské speciality. Dnešní Fabie už patří ke středním vozům. My máme spíš vozy střední a vyšší střední třídy,“ řekl Karel Schwarzenberg.

Belgie jako předsednická země se ještě během víkendu bude snažit nalézt kompromis mezi italským stanoviskem a postojem zbytku EU. Věří, že se smlouvu s Jižní Koreou podaří podepsat do 6.října.

Poté bude následovat schvalovací proces. Dohodu musí schválit poslanci europarlamentu. Mají ji na programu v listopadu. Následně přijde ratifikace dohody v každé členské zemi.

Itálie naznačila, že bude svoji ratifikaci oddalovat. Mezitím by platila jen prozatímní dohoda a Itálie by tak získala čas na připravení svého průmyslu na korejskou konkurenci.

Pavel Novák, Igor Maňour, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme