Důchody by měly od ledna vzrůst o 330 korun

Penze by měly být od ledna příštího roku v průměru o 330 korun vyšší. Reálná hodnota průměrného starobního důchodu tak podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase oproti letošnímu roku vzroste o 3,7 procenta. Plánované zvýšení musí ještě odsouhlasit vláda. Od ledna příštího roku stoupnou nejen důchody, ale lépe na tom budou i matky a otcové, kteří jsou doma s malými dětmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

"Tato částka odpovídá růstu cen mezi únorem a červencem letošního roku a jedné třetině růstu reálných mezd mezi lednem a prosincem roku 2007, čili odpovídá valorizaci, která je určená zákonem," vysvětlil Nečas, proč se budou důchody zvedat právě o tuto částku.

Výše důchodů se pravidelně zvyšuje od ledna v závislosti na inflaci. Mimořádně však může penze zvednout i tehdy, pokud inflace v zemi za příslušné období překročí pět procent. Letos tak dostali senioři navíc kvůli neočekávaně vysokému růstu cen od srpna mimořádně přidáno 470 korun.

Nyní podle ministerstva práce činí výše průměrného starobního důchodu 9616 korun. "Průměrná penze přesáhne hranici deseti tisíc korun v průběhu příštího roku tak, že k prosinci 2009 bude dosahovat výše 10.045 korun," doplnil Nečas. Výdaje na penze se podle něj po ohlášené valorizaci zvýší o 11,1 miliardy korun a plně by je měly pokrýt příjmy z důchodového pojištění.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeňka Škromacha je 330 korun navíc pro důchodce málo. "Je to naprosto nedostatečné navýšení důchodů, které nepokryje ani inflaci letošního roku a bude pro seniory špatnou zprávou, protože opět v příštím roce stejně jako letos jejich životní úroveň poklesne," tvrdí Škromach.

Starobní, pozůstalostní a invalidní důchody pobírá zhruba 2,7 milionu lidí, z toho starobní důchod asi dva miliony. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí by měla vláda projednat do konce září, aby dostali důchodci vyšší penze už v lednové splátce.

Od ledna příštího roku stoupnou nejen důchody, ale lépe na tom budou i matky a otcové, kteří jsou doma s malými dětmi. Nový systém nemocenského pojištění, do kterého spadá i peněžitá pomoc v mateřství, bude totiž zohledňovat výši příjmů, které rodič měl před nástupem na rodičovskou dovolenou. Výrazně si polepší lidé, jejichž příjem přesáhl 71 tisíc korun, víc ale dostanou i ti s průměrnými příjmy.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme