Ekonomické informace 10. 3. 2004

Zákon o nájemném neprošel Poslaneckou sněmovnou. Vláda by dnes měla projednat státní energetickou koncepci, která mimo jiné počítá se zrušením limitů těžby uhlí. Japonská společnost Asmo investuje 400 milionů korun v nově budované průmyslové zóně ve Zruči nad Sázavou. České stavebnictví zažívá nebývalý boom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Regulované nájemné zůstává stále zamrzlé. Vládní koalice nedokázala ve sněmovně prosadit vlastní návrh zákona o postupném zvyšování regulovaných cen nájemného. Činže se tak mohou zvyšovat pouze na základě dohody mezi pronajímatelem a nájemcem. Situace zůstává stejná od roku 2002.

Současné limity těžby uhlí přestanou platit v příštím roce, a už by se neměly obnovovat, říká ministerstvo průmyslu v energetické koncepci, kterou dnes projedná vláda. Ministerstvo životního prostředí je proti a také lidé z obcí, kterých by se mohla rozšířená těžba dotknout, mají obavy, že přijdou o své dosavadní bydlení. Podle ministra průmyslu Milana Urbana ale zrušení limitů neznamená automatické zvýšení produkce uhlí. O tom, kde se bude těžit, už nemá rozhodovat stát, ale ti, jichž se to týká.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Limity těžby uhlí

Japonská společnost Asmo se rozhodla investovat v nově budované průmyslové zóně ve středních Čechách. Utratí zde více než 400 milionů Kč a vytvoří do roku 2010 více než 240 nových pracovních míst. Zručský závod bude vyrábět a prodávat servomotory pro automobily, konkrétně regulátory elektronického stahování oken, elektronické pohony plynového pedálu a větrání - vysvětlil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Asmo investuje ve Zruči

Evropská krize automobilového průmyslu zasáhla už i jednoho z největších světových výrobců, koncern WV. V dvouměsíční statistice klesly na trhu cenných papírů jeho akcie o téměř 10 procent. Jak zjistil zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský, volfburská automobilka se odhodlala k radikálnímu řezu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Potíže koncernu WV

České stavebnictví zažívá nebývalý boom. Stavební výroba vzrostla v lednu už osmý měsíc v řadě, a to dokonce o vysokých 15 procent. Podle analytičky Volks Bank Markéty Šichtařové k tomu dopomohl stát svými vlastními zakázkami. Ty prý však nebyly jediným důvodem stavebního růstu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Růst stavební výroby

Polský Fond národního majetku hodlá letos prodat podíly v rekordním počtu státních podniků. Na prodej mají být akcie až 211 firem se státní majetkovou účastí. Tolik se jich ale dosud za jediný rok nikdy prodat nepodařilo. Jak říká náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, příjmy z privatizace mají letos dosáhnout 8 miliard a 800 milionů zlotých, tedy asi 54 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Privatizace v Polsku

Příjmy z privatizace mají ve značné míře pomoci zlepšit stav polských státních financí. Ministr Zbigniew Kaniewski, který Fond národního majetku řídí, přiznal, že získat skoro 9 miliard zlotých do státního rozpočtu nebude jednoduché. Hlavně proto, že proces privatizace podniku trvá rok až 18 měsíců. Stát chce prodat například 30 % akcií banky PKO, která je polskou obdobou České spořitelny. Privatizace se má týkat i distributorů elektrické energie a plynu. Na prodej je i likérka Polmos Bialystok, kde se vyrábí známá polská vodka Zubrowka.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme