Ekonomické informace 11. 6. 2002

Akcionáři elektrárenské společnsoti ČEZ dnes znovu posoudí transakci s přenosovou soustavou a distributory elektřiny. Na dnešek připadá takzvaný Den daňové svobody. To jsou jen některá témata. Hovoříme také o tom, že Evropská komise navrhuje zvýšení povinných zásob ropy o plnou třetinu, to znamená na 120 dnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer st.

Akcionáři elektrárenské společnsoti ČEZ dnes znovu posoudí transakci s přenosovou soustavou a distributory elektřiny. Potvrdil to mluvčí Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Valná hromada ČEZu

V nákupu státních podílů v osmi regionálních distribučních společnostech a prodeji 66procentního podílu ČEZ v provozovateli přenosové soustavy zabránil Fond národního majetku na květnové mimořádné valné hromadě, kterou sám svolal. Důvodem zamítnutí byly podle fondu pochybnosti o správnosti ocenění akcií přenosové soustavy.

Na dnešek připadá takzvaný Den daňové svobody. Více informací o tomto pomyslném předělu roku má Jiří Schwarz z Liberálního institutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schwarz: Den daňové svobody

Siemens zaměstná v novém závodě v Plzni celkem 2500 lidí. Za 290 miliónů korun ho postavila společnost Wiring Technologies Czech, která je společným podnikem německého Siemensu a japonské Yazaki Corporation na výrobu kabelových svazků. Největším zákazníkem firmy je automobilka BMW, dále Renault a Rolls Royce.

Evropská komise navrhuje zvýšení povinných zásob ropy o plnou třetinu, to znamená na 120 dnů. Naše republika už přitom dostala na dosažení nynějších 90 dnů přechodné období v délce tří leto d okamžiku vstupu. Jak dodává náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, povinnost dalšího zvýšení je za této situace nejasná.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Ropné rezervy

Evropská unie je připravena k odvetě za americká cla na dovoz oceli. Ministři zahraničí 15 schválil plán, který umožňuje uvalit ochranářská cla na americké zboží dovážené do unie, a to od oceli po pomerančovou šťávu. Předtím chce unie ještě nanejvýš měsíc se Spojenými státy jednat o případných kompenzacích za ztráty, které americká cla přinesla. Podle výpočtu Evropské komise je to ročně 2,5 miliardy eur ve formě ušlého zisku. Navíc jednoznačně odporují pravidlům Světové obchodní organizace.

Každý čtvrtý softwarový komerční program na světě je pirátskou kopií, v naší republice je to 43 programů ze sta. Světové ekonomice to přineslo ztráty ve výši 11 miliard dolarů. Situace je přitom stále horší. Podrobněji k výroční zprávě společnsoti Business Software Alliance za rok 2001 její mluvčí v české republice Markéta Zemanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zemanová: Softwarové pirátství

Slovenský Fond národního majetku navrhl vládě, aby schválila prodej 16 procent akcií VSŽ Košice ocelářské společnosti U.S.Steel. FNM souhlasí s prodejní cenou 433 miliónu slovenských korun. U.S. Steel by po získání podílu FNM zvýšil svůj akcionářský podíl ve VSŽ na 41 procent.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme