Ekonomické informace 20.7.2005

Vládu dnes opět čeká diskuze nad rozpočtem pro příští rok. Se schodkem ve výši 76,5 miliardy korun se podle ministra financí Bohuslava Sobotky nebude v žádném případě hýbat směrem nahoru, přestože téměř všichni ministři požadují dodatečné peníze. Mezi nimi je například ministr práce Zdeněk Škromach, do jehož resortu putuje každoročně nejvíc financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý
Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Škromach: Státní rozpočet

Konečnou podobu rozpočtu dnes vláda pravděpodobně neschválí, ministři by se jeho návrhem měli zabývat ještě zhruba dva měsíce. Už dnes by ale vláda měla rozhodnout o budoucnosti Aera Vodochody. Ministři posoudí společný materiál ministerstev průmyslu a financí o vyhlášení výběrového řízení na prodej skoro stoprocentního státního podílu v této společnosti. Jak by měl prodej Aera vypadat, vysvětluje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Zeman: Prodej Aera Vodochody

Vláda by se dnes měla zabývat také financováním výstavby dálnice D47, na níž kvůli loňské změně sazby DPH u stavebních prací chybějí peníze. Na jejich nedostatek si stěžuje i Státní fond dopravní infrastruktury. Podle ředitele fondu Pavla Švagra začínají finance chybět kvůli rychlosti stavebních prací. V České republice se totiž v současné době staví šest úseků dálnic, obchvat kolem Prahy a mnoho dalších obchvatů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Švagr: Financování výstavby dálnice D47

Od října domácnostem podraží zemní plyn. Potvrdil to Energetický regulační úřad s tím, že o konkrétních cenách rozhodne za měsíc. Důvodem plánovaného zdražení je pokračující růst cen lehkých a těžkých topných olejů na světových trzích.

Celní správa příští rok v létě zprovozní nový elektronický systém kontroly vývozu zboží. Ten exportérům umožní podat celní prohlášení a průběžně sledovat průběh celého řízení elektronickou cestou. Plně by měl systém začít fungovat od září příštího roku a celníkům by měl výrazně usnadnit komunikaci s celními úřady ostatních členských států Evropské unie. Jak, to vysvětluje Jaroslav Ille z Celní správy České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Ille: Nový systém kontroly vývozu

Markéta Pešková, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme