Ekonomické informace 24. 7. 2006

Lidé si mohou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj pomocí speciální kalkulačky vypočítat, o kolik jim může majitel domu od příštího roku zvýšit nájemné. Provozovatelé pražských kempů letos navzdory teplému počasí čekají hubenější rok, než byl loňský. Důchodci, kteří se dožijí 100 let věku, čeká příjemný finanční bonus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Zajímá vás, o kolik vám může majitel domu od příštího roku zvýšit nájemné? Na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj si to můžete vypočítat na speciální kalkulačce, která vám určí maximální možný přírůstek nájmu.

Majitel domu vám ale nemůže nájemné zvýšit automaticky. Podle nového zákona musí zamýšlené zvýšení nájmu vždy minimálně tři měsíce předem oznámit, aby se k němu nájemníci mohli vyjádřit a případně mu navrhnout jinou dohodu, upozorňuje ředitelka odboru bytové politiky ministerstva Daniela Grabmüllerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Grabmüllerová: Zvýšení nájmů

Sociální dávky v Evropské unii smazávají sociální rozdíly různě. Nejvíce snižují chudobu v severských zemích, nejméně naopak na jihu. Nejpropracovanější sociální politikou se podle Eurostatu tradičně chlubí Skandinávie. Například v Dánsku klesá chudoba po vyplacení sociálních dávek z 31 na 11 procent a ve Švédsku z 30 na 11 procent. Podíl chudých Čechů je po přidělení sociálních dávek ale ještě nižší - klesá jen na pouhých osm procent, což je v unii vůbec nejnižší číslo.

Vlastníci lesů si loni polepšili. Jejich hrubý zisk z hektaru meziročně stoupl v průměru o 57 procent. Výrazně si polepšily především státní a soukromé lesy, naopak v obecních lesích profit na hektar v průměru dokonce klesl. Letošek by ale mohl být pro majitele lesů ještě úspěšnější. Zisky se jim totiž zvyšují hlavně kvůli růstu cen dřeva a ten se zřejmě hned tak nezastaví.

Provozovatelé pražských kempů letos navzdory teplému počasí čekají hubenější rok, než byl loňský. Mají totiž asi o pětinu zákazníků méně. Připisují to chladnému počasí na jaře i současným tropickým teplotám, které městským kempům příliš nesvědčí. Podle analytika společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka ale pokles zájmu o pražské kempy souvisí spíš s tím, že do Prahy jezdí bohatší turisté než dřív a ti si hledají lepší ubytování

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Zájem o pražské kempy

Důchodci, kteří se dožijí 100 let věku, čeká příjemný finanční bonus. Stát totiž každému, kdo oslaví sté narozeniny, zvýší důchod o 2000 korun. Podle Štěpánky Filipové ze správy sociálního zabezpečení u nás přitom stoletých lidí není zrovna málo. V červenci už tuto věkovou hranici přesáhlo 464 lidí a do konce letošního roku by se jich mělo sta let dožít dalších 140.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Finanční bonus pro stoleté

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme