Ekonomické informace 28.6.2001

Hovoříme o privatizaci Komerční banky a jejím případném dopadu na kurz koruny. Rozebíráme také snížení daňových nedoplatků a stranou nezůstává ani možná dohoda České spořitelny s ostatními bankami na výši poplatků za výběr z bankomatů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodej Komerční banky finišuje. Nového vlastníka vláda zřejmě oznámí už dnes po svém mimořádném zasedání. Analytik Petra Zahradník z Conseq finance předpokládá, že zřejmě všichni účastníci navýšili své nabídky a vláda by tak měla posoudit, zda odpovídají jejím představám.

Případné oddálení privatizace KB by měla negativní dopad na českou korunu, tvrdí dealeři. Jak se bude kurs vyvíjet dál, záleží také na tom, jak centrální banka naloží s penězi, které stát za Komerční banku utrží. Zatím o tom nerozhodla a podle guvernéra Zdeňka Tůmy bude záležet na momentální situaci.

Daňové nedoplatky v České republice se ke konci května snížily na 100 miliard korun. Mluvčí ministerstva financí Libor Vacek dodává.

Žádné razantní změny v dosavadní restrukturalizaci Vítkovic nové vedení této společnosti nechystá. Potvrdil to nový předseda představenstva a generální ředitel Vladimír Bail.

Otrokovický Moravan Aeroplanes bude vyrábět letecké trupy pro nadnárodní konsorcium EADS Socata. Při plné výrobě může jít o zakázku za šedesát milionů korun měsíčně. První části dodá v srpnu příštího roku, pak podle požadavků měsíčně až osm trupů luxusního čtyřmístného stroje. Obchodní ředitel Moravanu Tomáš štefánek v této souvislosti upozorńuje na nutnost rozšíření výrobních kapacit.

Česká spořitelna se zřejmě s ostatními bankami dohodne na výši mezibankovních poplatků za výběr z bankomatu. Výkonný výbor Sdružení pro bankovní karty totiž spořitelně navrhl, aby činil 47 korun, s čímž spořitelna souhlasí. Jak uvedla její mluvčí Klára Gajdušková, bude ale záležet na každé bance, jakým podílem z této zvýšené částky zatíží účet zákazníka.

České banky se připravují na přijetí evropské jednotné měny k 1.lednu roku 2002. Budou o tom diskutovat na konferenci EuroUnie 2001, která dnes začíná v Praze. Podle experta KOmerční banky Michala Tomáška by přechod měl být hladký a také občané se rozhodně nemusí obávat, že by přišli o své úspory v zahraničních měnách.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme