Eurozóna: Za ztráty bank musí zaplatit především jejich akcionáři

Za problémy bank už nesmí podle eurozóny automaticky platit daňoví poplatníci. Ztráty musí v první řadě postihnout akcionáře a věřitele krachujících bank. Na schůzce v Lucemburku se na tom shodli ministři financí zemí platících eurem. Reagovali tak na chystané testy, které mají prověřit zdraví hlavních bank v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová hlava eurozóny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem

Nová hlava eurozóny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem | Zdroj: Reuters

"Veřejné peníze můžeme použít jen tehdy, pokud nebude možné žádné soukromé řešení,“ řekl šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Každý stát pak bude muset za problémy svých bank zaplatit ze svého. Jen v krajním případě může dostat půjčku ze záchranného fondu eurozóny ESM.

Eurozóna chystá na příští rok prověrku zdraví svých bank. Ta má vést k jejich ozdravení, aby mohly opět začít půjčovat podnikům a rozhýbaly stagnující ekonomiku.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme