Evropská centrální banka bude mít nového ředitele

Před dluhovou krizí zachrání eurozónu Evropská centrální banka. Takové naděje mnozí spojují s dnešní výměnou na postu prezidenta banky. Z funkce po osmi letech odchází Francouz Jean-Claude Trichet. Střídá ho Ital Mario Draghi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle mnohých by měla centrální banka pod vedením Jeana-Clauda Tricheta s dluhovou krizí bojovat mnohem razantněji než dosud.

Podle některých politiků a ekonomů se eurozóna bez výrazného přispění z krize nedostane. Situace se prý může vyhrotit tak daleko, že Evropská centrální banka nakonec bude muset garantovat státní dluhy zemí s eurem.

Proti tomu tvrdě vystupuje Německo. Odpůrcem takového řešení byl i dosavadní šéf banky Trichet, který svolil jen k omezeným nákupům dluhopisů oslabených zemí.

Mario Draghi to podle dosavadních informací vidí stejně. Přesto sílí názory, že svůj postoj bude muset změnit, protože bez podpory banky euro možná nepřežije.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme