Francie a Německo předloží do konce října plán na stabilizaci eurozóny

Nový plán na záchranu eura předloží do konce října německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy. Oznámili to po večerní schůzce v Berlíně. Detaily záchranného plánu zatím neprozradili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Německo a Francie se pokoušejí o další záchranný krok, který by měl zabránit rozšíření dluhové krize. Dlouhodobě udržitelný plán, který by měl obsahovat mimo jiné rekapitalizaci bank, chtějí Merkelová se Sarkozym předložit do konce října.

Oba politici jsou také nadále přesvědčeni, že by Řecko mělo zůstat v eurozóně.

Podle člena MMF Thomsena se ale Řecko ocitlo na rozcestí. Německá média přinášejí stále více důkazů o tom, že se připravuje škrtnutí řeckého dluhu až o 60%.

Francouzský prezident prohlásil, že si obě země uvědomují svou zvláštní odpovědnost ke stabilizaci eura. Dodal, že Evropa musí najít řešení ještě před summitem skupiny G20, který se koná začátkem listopadu ve francouzském Cannes.

„Požádáme všechny relevantní instituce, aby prověřily, že to, co děláme, je dlouhodobě udržitelné. Žádné podrobnosti ale dnes nesdělíme,“ uzavřela kancléřka Merkelová bez dalšího vysvětlení.

Klára Stejskalová, Pavlína Nečásková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme