Indie a Čína chtějí zvýšit vzájemný obchod na 100 miliard dolarů

Indický premiér je v Číně. Lídři dvou nejlidnatějších zemí světa, premiér Manmohan Singh a čínský prezident Chu Tin Tao, jednají o rozvoji vzájemného obchodu. Ten by se měl do roku 2015 zvýšit na 100 miliard dolarů. Oba státníci se scházejí vpředvečer summitu hospodářského uskupení BRICS, které spojuje Brazílii, Rusko, Jižní Afriku a právě Indii a Čínu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Manmohan Singh (vlevo) a prezident Chu Tin Tao spolu jednali o vzájemném obchodě.

Premiér Manmohan Singh (vlevo) a prezident Chu Tin Tao spolu jednali o vzájemném obchodě. | Zdroj: Reuters

O Indii a Číně se mluví jako o nových supervelmocích. Pro Indii je Čína hlavním ekonomickým partnerem. V loňském roce byl vzájemný obchod mezi oběma zeměmi na úrovni 60 miliard dolarů. Podle nového plánu by se měl do roku 2015 zvýšit až na 100 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek ze zahraniční redakce Radiožurnálu mluví o vztazích Indie a Číny v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Čína je stále, a zřejmě to tak bude i do budoucnosti, ve výrazném převisu obchodní bilance. S výjimkou indického exportu železné rudy dominuje dovoz zboží do Indie právě z Číny.

V širších souvislostech panuje mezi Čínou a Indií jakási „křehká rovnováha“. Obě země jsou nejlidnatější země světa, které spolu sousedí a utkávají se o vedoucí roli ve svém regionu.

Existuje mezi nimi řada sporných otázek. Jde především o spornou hranici v délce 3500 kilometrů, která prochází Himálajemi. Už v roce 1962 se stala důvodem k vzájemnému vojenskému střetu.

Posledních deset či patnáct let jsou vzájemné vztahy normalizovány. Stále ovšem existují, zejména ze strany Indie, vůči Číně strategické obavy.

Jaromír Marek, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme