Uchazeči o tendr na Dukovany posilují své zastoupení v Česku. Kancelář se chystají otevřít i Francouzi

Zájemci o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany postupně posilují své zastoupení v Česku. Francouzská EDF aktuálně hledá v Praze prostory pro své kanceláře, americký Westinghouse a jihokorejská KHNP plánují do Česka vyslat více svých lidí. Zástupci trojice uchazečů v posledních měsících navštívili místo budoucí stavby a jednali se zástupci vlády i polostátního energetického gigantu ČEZ.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Byli tu všichni tři. Se všema jsme měli dvoudenní site-visit. Jsme jim ukázali tu lokalitu a druhý den měli návštěvu elektrárny a odpoledne čas na otázky,“ popisuje Radiožurnálu ředitel společnosti Dukovany II. spadající pod ČEZ Petr Závodský, jak během posledních měsíců všem třem zájemcům o tendr představoval spolu s kolegy místo budoucí stavby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o zájemcích o Dukovany v Česku

Uchazeči mezi tím pracovali na obsáhlém dotazníku - takzvaném bezpečnostním posouzení, které od nich žádalo ministerstvo průmyslu a obchodu. S ČEZ zároveň zájemci už v předstihu řešili řadu detailů budoucí stavby.

„Většina dotazů směřuje k předběžné poptávkové dokumentaci, k informacím o lokalitě, o procesu licencování. Standardně by si je vyjasňovali až v průběhu tendru. Z toho je vidět, že se na tu nabídku opravdu připravují,“ pokračuje Závodský.

Americký Westinghouse i jihokorejská KHNP už mají v Česku své kanceláře. „V květnu 2019 jsme otevřeli pražskou kancelář KHNP, kde dnes působí čtyři zaměstnanci. Nachází se v jedné z nejvyšších budov v zemi - v pražské City Tower, a to kousek od centrály ČEZ,“ upřesňuje mluvčí KHNP pro dukovanský projekt Joon Kang.

Společnost je podle něj připravená své zastoupení do budoucna rozšířit. KHNP je dlouhodobě aktivní i v dukovanském regionu. Sponzoruje například hokejový klub SK Horácká Slavia Třebíč. V Třebíči se tak po korejské společnosti jmenuje i sportovní hala: KHNP aréna. Městu Korejci v minulosti přispěli i na nákup roušek a respirátorů.

Rakušan: Bezpečnostní posouzení zájemců o dostavbu Dukovan je hotové. Nejsou s nimi zásadní problémy

Číst článek

Pobočku v Česku má už řadu let i americký Westinghouse, který se kromě stavby Dukovan uchází také o dodávky paliva pro temelínskou elektrárnu. A pracuje na modernizaci řídicích systémů v Temelíně. V současnosti společnost plánuje otevřít v Česku druhou kancelář.

„V tuto chvíli má Westinghouse v České republice téměř dvacet zaměstnanců a očekáváme, že tento tým budeme nadále rozšiřovat v návaznosti na jejich běžící, tak i budoucí projekty, které očekáváme. Co se týče tendru Dukovan, tak počítáme s tím, že bychom otevřeli další kancelář, abychom posilnili naše aktivity i směrem k dodavatelům v České republice,“ uvedl zástupce Westinghousu pro Česko, Slovensko a Maďarsko Pavel Djugo.

Stálé zastoupení v Česku zatím nemá francouzská EDF - loni otevřela svoji kancelář ve Varšavě, kde se rovněž uchází o stavbu jaderné elektrárny. A nyní Francouzi hledají vhodné prostory i v Praze.

Kdy bude tendr na stavbu nového bloku spuštěný, zatím není jasné. Ministerstvo vnitra minulý týden dokončilo bezpečnostní posouzení všech tří uchazečů. Další postup je na ministerstvu průmyslu a obchodu, které má dát společnosti ČEZ pokyn k zahájení tendru.

Žádný časový výhled ale ministerstvo na dotaz Radiožurnálu neuvedlo. Podle schváleného harmonogramu by se u Dukovan mělo začít stavět na konci desetiletí, nový blok by pak mohl být spuštěn v roce 2036.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme