Jádro má podle Česka prožít svou evropskou renesanci

Česko bude prosazovat větší zapojení jaderných elektráren do zajištění energetické bezpečnosti Evropské unie. Před zahájením summitu sedmadvacítky v Bruselu uvedl premiér Petr Nečas, že podle Česka nastal čas renesance jaderné energetiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Petr Zettner

I ta by se měla podílet na zajištění energetické bezpečnosti sedmadvacítky. Hlavně snížením její závislosti na dodávkách surovin od východních sousedů Unie.

Jaderná energie může zároveň přispět k energetické bezpečnosti i k naplnění cíle snižování emisí skleníkových plynů. Ignorování jaderné energetiky a snahy o snížení emisí CO2 si podle premiéra Nečase protiřečí.

„Jaderná energetika je podle mého hlubokého přesvědčení nezbytnou součástí energetického mixu uvnitř Evropské Unie. Odpor vůči ní má spíše charakter předsudků, než nějakého racionálně podloženého názoru,“ uvedl Premiér Nečas.

Unie má na summitu přijmout závazek dobudovat do roku 2015 své propojení elektrických sítí a plynovodů tak, aby žádný stát nebyl izolovaným ostrovem. Aby se v případě opakování plynové krize z ledna 2009 neocitl žádný stát Unie bez náhradních dodávek energií.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme