Japonská ekonomika už není 2. největší na světě

Japonsko po 42 letech ztratilo pozici druhé největší ekonomiky na světě. Namísto něj nyní Americe na paty šlape Čína. Definitivně to potvrdily dnes zveřejněné statistiky, podle nichž japonská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku v porovnání s předchozím čtvrtletím oslabila o 0,3 procenta. Kvůli deflaci, slabé domácí poptávce a nejvyšší míře zadlužení ze všech industrializovaných zemí na světě se přitom rychlý obrat k lepšímu nečeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Podle ekonomů je velmi pravděpodobné, že se Japonsko stane jakýmsi Řeckem Asie. Tedy zemí, která kvůli velkým dluhům bude muset požádat svět o pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta ve Světě o osmé.

„Je to velmi pravděpodobné. Především v situaci, kdy by Japonsko nijak nezměnilo svoji fiskální politiku. Pokud by ale požádalo o pomoc, tak je otázkou, zda by vůbec svět byl schopen pomoci tak velké ekonomice,“ podotkl analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Premiér Naoto Kan představil určité kroky, které by mohly nabourat mnohá tabu. Jde i o zrušení osmisetprocentního tarifu na dovoz rýže nebo zvýšení spotřební daně.

„Pokud se bavíme o tarifech na rýži, tak je to jednoznačně pozitivní krok. Nemyslím si, že je důvod k tomu, aby Japonsko v takové míře podporovalo zemědělský průmysl. Potraviny může dovážet podstatně levněji. Takže tohle je pozitivní,“ řekl Brychta.

Transpacifické partnerství

Naopak zvyšování daní, které se v Japonsku chystá, není ale podle něj až tak příznivý krok. „A to z toho důvodu, že nadále odčerpává zdroje ze soukromé sféry a podvazuje budoucí příjmy. Nemyslím si, že tahle opatření jsou až tak příznivá. Spíše se domnívám, že by se vláda měla snažit o snížení své role v ekonomice, která je již nyní obrovská,“ vysvětlil analytik X Trade Brokers.

Krok správným směrem je ale podle Brychty záměr připojit Japonsko k Transpacifickému partnerství. Tedy zóně volného obchodu, jejímž členem by měly být i Spojené státy, Čína a Austrálie.

„Japonsko by se více otevřelo světové ekonomice a ta by se více otevřela Japonsku. Otázkou ale je, zda se Japonsko opravdu do toho prostoru připojí,“ ptá se Jaroslav Brychta.

Premiér Kan totiž stále nemá ani dostatečnou podporu pro rozpočet na příští fiskální rok. Co zemi i proto v nejbližší době čeká, se tak zatím nedá odhadovat. Možná je ale i další změna na postu premiéra, kterých bylo od roku 2000 už sedm. S tím souhlasí i Brychta. „Opoziční vůdce už několikrát prohlásil, že by japonský premiér měl vyhlásit předčasné volby. Je to tedy pravděpodobné. Ale to je věc, na kterou jsou trhy zvyklé,“ dodal Brychta.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme