Největší kybernetická hrozba. Počet případů nelegální těžby kryptoměn loni stoupl o 80 procent

Počet odhalených případů nelegální těžby kryptoměn v minulém roce stoupl o 80 procent na více než pět milionů. Nelegální dobývání kryptoměn, tzv. mining, loni předstihlo všechny ostatní typy kybernetických hrozeb včetně vyděračských programů. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Počet odhalených případů nelegální těžby kryptoměn v minulém roce stoupl o 80 procent na více než pět milionů (ilustrační foto) | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Za tímto nárůstem podle Kaspersky Lab v první řadě stojí instalace nelicencovaného softwaru a jiného pirátského obsahu. Mezi desítkou nejpostiženějších zemí jsou Kazachstán, Vietnam, Indonésie, Ukrajina, Rusko, Alžírsko, Írán, Indie, Thajsko a Tchaj-wan.

Ekonom Sedláček: Jako nejlepší kompromis mezi kryptoměnou a státní měnou mi zatím přijde euro

Číst článek

Nejvíce napadených internetových uživatelů bylo v březnu - víc než 1,2 milionu. Programy na nelegální těžbu měly na všech detekovaných kybernetických hrozbách podíl osm procent. V roce 2017 to bylo pět procent.

„Jsme teprve na začátku využívání nelegální těžby kryptoměn pomocí různých forem infikovaného softwaru. Pro řadu lidi je totiž lákavé nainstalovat si jakýkoliv software, který jim bude vydělávat peníze těžbou kryptoměny bez patřičných znalostí a potřeby investovat čas. Druhým faktorem, který podpoří instalaci nelegálního softwaru, je růst cen kryptoměn,“ uvedl zakladatel české společnosti zaměřené na kryptoměny Platon Finance Daniel Tanner.

Uplynulý rok byl pro investory zkouškou nervů, akcie po letech růstu padaly. Bude rok 2019 příznivější?

Číst článek

Nelegální těžba kryptoměn v roce 2018 podle společnosti Check Point zasáhla desetkrát více organizací než vyděračské programy. Pouze jeden z pěti bezpečnostních IT odborníků si byl ale vědom, že jejich podniková síť byla infikována těžebním malwarem.

Více než pětkrát také podle průzkumu Kaspersky Lab vzrostl celkový počet uživatelů, kteří se setkali s aplikacemi na nelegální těžbu na mobilních zařízeních.

Zatímco těžbě kryptoměn bez vědomí majitele počítače se lze bránit vhodnou antivirovou ochranou, krádežím virtuální měny lze předcházet pojištěním digitálních peněženek, které nabízí například česká Platon Finance.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme