Malí akcionáři mají získat větší právní ochranu

Drobní akcionáři firem by mohli mít brzy větší právní ochranu. Rozhodli o tom poslanci, když schválili zákon, který v tomto směru upravuje část novely obchodního zákoníku. Norma sice nebude chránit malé podílníky před možným tzv. vyvlastněním ze strany více než 90procentního vlastníka firmy. Zaručí jim ale, že za to dostanou peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Jak by to fungovalo v praxi, upřesnil Radiožurnálu místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Martin Kocourek z ODS. "V současné době by minoritní akcionáři byli vykupováni za cenu, kterou stanoví znalci určení majoritními akcionáři. Tato změna přináší to, že navrženou cenu musí potvrdit Komise pro cenné papíry, a v případě pochybností se přiklonit vždy na stranu malých akcionářů."

Podle zákona také bude muset většinový vlastník prokázat, že má na výkup peníze. O tuto změnu se zasadil poslanec ODS Vladimír Doležal. Ten také na jaře prosadil novelu obchodního zákoníku, která v podstatě práva malých akcionářů ve vztahu k majoritním vlastníkům firmy oslabovala.

Doležal ale důrazně odmítá, že tím chtěl podpořit zájmy mocných podniků. "Ne, ne. Já jsem nechtěl pomoct ani malým, ani velkým. Mně jde o to, aby fungoval systém."

Zákon, který má práva drobných podílníků firem znovu posílit, ještě posoudí Senát a prezident republiky.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme