Ministerstvo financí zveřejní makroekonomickou prognózu

Ministerstvo financí dnes zveřejní nový odhad vývoje ekonomiky. Ten by měl být optimističtější než původní makroekonomická prognóza, která počítala s růstem ekonomiky jen o 3 desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nový odhad vývoje by se měl také přiblížit jiným predikcím z posledních dní, které zveřejnila například Česká národní banka nebo Evropská komise.

Naznačil už v pondělí ministr financí Eduard Janota. Lepší prognóza ale podle něj nic nemění na podobě státního rozpočtu.

"Lednová predikce se zvyšuje na 1,3 a v tomto smyslu dochází i k určitým dílčím korekcím let 2011 a 2012. My v tomto bodu nebudeme měnit rozpočet - ten je dán, jak je dán. Čili budou-li v důsledku vyššího HDP vyšší příjmy, plně je využijeme na snížení deficitu, jak nám nařizují rozpočtová pravidla. Nesmíme takto případně zvýšené příjmy použít na navýšení výdajů," vysvětlil ministr.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme