MMF: Banky budou méně ztrátové, než se očekávalo

Podle nejnovější zprávy Mezinárodního měnového fondu o globální finanční stabilitě odepíše bankovní sektor kvůli krizi 3,4 bilionu dolarů. Je to o 600 miliard méně, než fond předpovídal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Analýza zároveň varuje, že rostoucí nezaměstnanost a očekávaný nárůst objemu nesplácených dluhů může tento odhad ještě zpřesnit. Ztráty by tak byly vyšší.

První reakce trhů na zprávu MMF o globální finanční stabilitě byly podle analytika společnosti Patria Davida Marka mírně pozitivní. "Respektive ve zprávě MMF se neobjevila žádná natolik znepokojivá informace, která by dokázala pohnout výrazněji finančními trhy," řekl Marek Rádiu Česko.

Ztrátu ve výši 3,4 bilionu dolarů považuje analytik za astronomickou sumu. "Je to stále strašně moc, i když je to méně než v dřívějším odhadu. Nicméně stále se jedná pouze o odhady, které se mohou měnit v závislosti na tom, jaké zprávy budou přicházet z finančního sektoru, jak budou odhalovat jednotlivé bankovní domy v USA i v Evropě skutečný stav svých portfolii," vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky přijdou kvůli krizi o méně, než se původně očekávalo. Telefonujeme s analytikem společnosti Patria Davidem Markem.

Také bude podle něj záležet na makroekonomickém vývoji. "Na tom, jak vysoko vyroste nezaměstnanost. Protože MMF mimo jiné uvádí, že dnes nejde pouze o toxická aktiva spojená s hypotékami, ale také o stále zhoršující se kvalitu portfolii, spotřebitelských úvěrů a také úvěrů na komerční reality," dodal Marek.

Rozdíl v dřívějším a současném odhadu MMF je podle analytika ve změně metodiky výpočtu. Zároveň potvrdil, že ekonomická situace vypadá v současnosti výrazně lépe než na jaře, kdy vznikal předchozí odhad.

"Riziko destabilizace finančních sektorů je dnes výrazně nižší, než bylo před půl rokem. Ze zmíněné částky celkových ztrát bylo už 60 procent odepsáno v amerických bankách. V evropských a japonských zhruba 40 procent. To znamená, že velká část už byla nějakým způsobem zpracována, odepsána a nezatěžuje dál bilanci bank," uvedl Marek.

Zároveň podle něj došlo i ke zlepšení makroekonomické situace. "Takže systémová i makroekonomická rizika jsou nyní výrazně nižší a to může vést k tvrzení, že finanční krize jako taková má to nejhorší opravdu za sebou," řekl analytik Rádiu Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme