Naše ekonomika má letos vzrůst o 3,1 procenta

Předpokládá to ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze. Příští rok to prý bude ještě o desetinu procenta více, potvrzuje Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

"Platy by měly v průměru jak v roce 2004, tak i v roce 2005 vzrůst o více než 6 procent. Na naši aktuální prognózu měla vliv i nedávná revize HDP provedená Českým statistický úřadem," připomněl Němeček.

Proti předchozí prognóze z letošního dubna jsou ministerští odborníci optimističtější. Odhadují vyšší růst ekonomiky a nižší inflaci i nezaměstnanost.

Podle Tomáše Pilaře, makroekonoma společnosti Wood and Company jsou za vyšším odhadem růstu české ekonomiky hlavně lepší výsledky zahraničního obchodu, průmyslové výroby a stavebnictví.

Vývoj na trhu práce označilo ministerstvo za výrazný problém, ve kterém se odráží nízká přizpůsobivost pracovníků, nízká mobilita, výše sociálních dávek a velký problém některých skupin obyvatel sehnat zaměstnání. Lidé ve věku kolem 50 let, kteří přišli o práci, navíc podle prognózy na svoji ekonomickou aktivitu často rezignují. Naopak Češi do 30 let pracují stále méně kvůli prodlužování průměrné doby studia a péči o rodinu.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme