Některé Toyoty mají problémy s elektronikou oken. Výrobce svolává 7,5 milionu aut

Společnost Toyota svolává ke kontrole skoro 7,5 milionu aut. Důvodem jsou problémy s elektrickým ovládáním oken. Týká se to zejména některých modelů Vitz, Yaris a Corolla. Toyota měla podobné problémy i v minulosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Toyota

Toyota svolává k revizi modely Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB a xD vyrobené v letech 2005 až 2010. Celkem se jedná o více než 7 milionů aut.

Toyota svolává nejvíce aut ve Spojených státech, a to téměř 2,5 milionu. V Evropě se tato mimořádná akce týká zhruba 1,4 milionu vozů.

Japonská automobilka ale uklidňuje všechny majitele, že zjištěná závada nezpůsobila ničí smrt, zranění ani nehodu.

Ohlášené svolávání vozů je údajně největší jednorázovou kontrolou prodaných aut od roku 1996. Tehdy musela prověřit svá vozidla americká automobilka Ford Motor.

„V České republice se to týká 8 302 vozů. Jedná se o modely Yaris, Auris, RAV 4 a Corolla v době výroby přibližně rok 2006 až 2008, ale to je samozřejmě předběžný údaj. My budeme svolávat majitele těchto vozů doporučeným dopisem a tuto kampaň rozjedeme v podstatě okamžitě,“ uvedl Tomáš Vaňka z českého zastoupení Toyoty.

Toyota konstrukční problémy vozů řešila již v minulosti. Některá auta dokonce kvůli konstrukčním vadám samovolně zrychlovala a přímo tak ohrožovala svoje majitele. Za vzniklé potíže musela firma v USA zaplatit pokutu přesahující 50 milionů dolarů. Navzdory těmto potížím i loňskému zemětřesení v Japonsku je Toyota stále největším výrobcem aut na světě.

Ondřej Himmer, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme