Němce čeká cenový šok u mléčných výrobků

Němci si začali urychleně plnit chladničky mléčnými výrobky. Ty totiž od středy radikálně podraží. Mléko, máslo a tvaroh budou stát až o 50 procent víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobré mléko je základ

Dobré mléko je základ | Foto: camembert-country.com

Zvířecí nákazy, neúroda, ale i zvýšená poptávka v zemích jako je Čína nebo Indie. To mají být podle expertů hlavní příčiny cenového skoku, který Německo dlouho nezažilo.

Podle analytika hospodářského institutu RWI Torstena Schmidta má na cenu mléčných výrobků vliv taky obrovský boom v oblasti biopaliv, což žene ceny základních surovin strmě vzhůru.

Příští týden by tak čtvrt kila másla mělo stát 1,19 eur místo dosavadních 79 centů. To je nejvíc za posledních 20 let. Tvaroh má podražit o 40 procent a mléko pak o pět až deset centů za litr.

Hubertus Pellengahr ze Svazu německého maloobchodu ale spotřebitele uklidňuje, že dlouhodobě je od vyšších cen uchrání silná konkurence na německém trhu.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme