Německá vláda chce zavést krizový poplatek pro banky

Německá vláda by na svém dnešním zasedání měla schválit přísnější pravidla pro fungování bank. Ty by měly do budoucna platit zvláštní poplatek na předcházení dalším krizím. Finanční branži se tenhle záměr hrubě nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Spolková vláda by svému projektu chtěla vdechnout minimálně evropský rozměr. Proto na dnešní zasedání dorazí taky francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Německá vládní koalice se na novém modelu pro bankovní domy už předběžně dohodla. Protikrizový poplatek by ročně mohl obnášet 1,2 miliardy eur a lví podíl by na něm měly soukromé banky.

Součástí nových pravidel mají být i mechanismy na sanaci oslabených finančních institucí i na jejich snadnější rozdělení na menší celky.

Manažeři bank by za svá chybná rozhodnutí měli ručit dvakrát déle než doposud. Museli by se taky zavázat k náhradě způsobené škody.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme