Nizozemci hledí na otevření pracovního trhu s obavami

Nizozemci vítají otevření pracovního trhu s obavami - od včerejška mohou občané všech členských zemí Evropské unie bez omezení pracovat také v zemi tulipánů. Její obyvatelé se ale bojí přílivu levnějších pracovních sil především z Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nizozemský Leiden

nizozemský Leiden | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Západní Evropa krmí polské sny" - také takovými titulky přivítaly nizozemské noviny definitivní odbourání překážek pro zaměstnávání občanů z novějších členských zemí Unie. Zatím patřilo Nizozemsko mezi státy, kde bylo pro práci třeba získat pracovní povolení. I tak se ale odhaduje, že už nyní pracuje v zemi na 60 tisíc Poláků - převážně ve stavebnictví.

Místní stavební firmy poukazují, že hostující dělníci přebývají obvykle hromadně v levných ubytovnách, potřebují méně peněz na bydlení a spokojí se proto s nižší výplatou než místní zaměstnanci a představují v jejich očích nevítanou konkurenci. Nyní se Nizozemci obávají, že mohou podobně jako například Británie počítat se statisíci ekonomických přistěhovalců z chudších zemí Unie, ne s desetitisíci jako doposud.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme