Nové vedení Číny chce v příštím roce prohloubit tržní reformy

Čína v roce 2013 prohloubí tržní reformy a zachová si stávající makroekonomickou politiku. Vyplývá to ze závěrů dvoudenní výroční konference o ekonomické politice. Nové čínské vedení se tak poprvé oficiálně vyjádřilo k ekonomickým aspektům státní politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký palác lidu v Pekingu. Vojáci střeží sjezd Komunistické strany Číny

Velký palác lidu v Pekingu. Vojáci střeží sjezd Komunistické strany Číny | Zdroj: ČTK

Agentura Nová Čína citovala závěrečný dokument ze shromáždění, ve kterém se píše, že vláda bude i nadále dodržovat obezřetnou měnovou politiku. Podle experta na čínskou ekonomiku Viléma Semeráka z Institutu Cerge-EI to ale nelze interpretovat tak, že jüan bude stále podhodnocen.

„Když jsem se díval na čínská média, tak obecně ta obezřetnost je interpretována především ve vztahu k domácím cenám. To znamená, že to je spíše vnímáno jako signál, že čínská vláda se nadále bude snažit jednat opatrně tak, aby neohrozila velikost domácí inflace, aby nevystavila domácí spotřebitele příliš velkým inflačním tlakům,“ uvedl Semerák ve Světě o osmé a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské ekonomice mluvil ve Světě o osmé ekonom Institutu Cerge-EI Vilém Semerák

„Co se týče jüanu, je to trochu složitější. Ono už to samotné jeho podhodnocení je nepříliš dobře podložené, protože my jako ekonomové nemáme přesně dobrý způsob, jak velikost podhodnocení jüanu změřit.“

Čínská ekonomika je zatím orientovaná především na export, podle Semeráka ale pro další ekonomický vývoj země bude nutné přeorientování se na vlastní spotřebu, což si uvědomuje většina čínských ekonomů stejně jako čínské vedení.

„Problém je, že to není úplně tak jednoduchá záležitost. Znamená to de facto kompletní změnu fungování řady ekonomických institucí – finančními trhy počínaje až po to, jak probíhají zásahy vlády do ekonomiky,“ upozornil Semerák, podle něhož úplný přechod na domácí poptávku pravděpodobně není reálný.

„Navíc je tu jeden velký problém, jak už jsem zmínil: přechod na model, kdy bude tahounem domácí poptávka, by znamenal dost výraznou změnu v tom, jak fungují současné čínské finanční trhy.“

„ A to současně znamená, že vláda a čínská komunistická strana by musely být ochotny se vzdát určitých typů nástrojů, které zatím využívají velmi rády k zásahům do ekonomiky – a to se bojím, že je tou hlavní překážkou,“ poznamenal ekonom Institutu Cerge-EI Vilém Semerák.

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme