Nových bytů se v Česku zase staví méně - o pětinu

Výstavba nových bytů v České republice klesla o pětinu, což je ale v meziročním srovnání o víc než 21 procenta méně. Takové jsou nejnovější údaje Českého statistického úřadu ze druhého čtvrtletí letošního roku. Stavitelé přesně zahájili budování 9736 bytů. Nejčastěji v rodinných domech, i když i v této oblasti došlo k poklesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: www.prestice-město.cz

Celková hodnota nově dohodnutých stavebních zakázek v meziročním srovnání spadla na necelých padesát miliard korun. Podle analytiků se další rozkvět bytové výstavby, a tím pádem i budování většího počtu nových bytů, nedá v nejbližší době nejspíš očekávat. Může totiž přijít teprve až s oživením ekonomiky a návratem důvěry v ní.

Analytik České spořitelny Petr Bártek konstatoval, že poměrně prudce klesla celková hodnota zakázek, takže útlum bude ještě pokračovat. Jak řekl ve vysílání Rádia Česko, stavebnictví se začne zvedat až koncem roku.

Obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Petr Višňovský podotkl, že největší zájem je o už dokončené byty, které jsou cenově dosažitelné. Naopak nejvíc nezájmem trpí developerské projekty, které ještě nezačaly nebo mají daleko do dokončení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Bártek a obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Petr Višňovský o bytovém stavebnictví ve vysílání Rádia Česko

Analytik ČSOB Petr Dufek k tomu dodal, že současná recese omezuje i výstavbu kancelářských budov. Po boomu uplynulých let se dá čekat i krach menších firem, kdo však myslel dopředu, měl by přežít, řekl analytik Dufek v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Především o vývoji bytového stavebnictví v Česku mluvil analytik ČSOB Petr Dufek v Ranním interview Radiožurnálu

Ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Josef Vlášek konstatoval, že v dokončování bytů v bytových domech bylo vzhledem k určité setrvačnosti příznivé, developeři dokončovali rozestavěné projekty. U rodinných domů ale došlo k poklesu už v prvním pololetí letošního roku, řekl Radiožurnálu.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše nelze očekávat ani slušný vývoj ve stavební výrobě: "Podle našeho průzkumu dojde k poklesu ve výši asi šesti a půl procenta. Vidíme až osmiprocentní variantu propadu stavební výroby v letošním roce."

Přečtěte si o vývoji v předcházejících měsících:
Matyáš: Čísla statistiků o stavební výrobě jsou falešná
Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí: Stagnace bude trvat ještě dva roky
Český průmysl se v červnu odrazil od dna
Průmysl v Česku dál stagnuje, obrat je v nedohlednu
Průmyslová výroba v dubnu dál výrazně klesla, stavební o 2 procenta vzrostla

Staví se v Česku dostatečné množství nových, dostupných bytů? Hlasujte v naší anketě!

Alžběta Havlová, Roman Chlupatý, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme