Analýza: Obchodní válka může víc než USA a Čínu zasáhnout českou ekonomiku

Víc než Spojené státy a Čínu může případná obchodní válka postihnout ekonomiky Česka, Slovenska nebo Maďarska. Vyplývá to z ekonomického modelu analytické společnosti Pictet Asset Management, který ve čtvrtek zveřejnila agentura Reuters.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Model pracuje se zavedením desetiprocentního cla na výrobky z USA, které by byli nuceni zaplatit spotřebitelé.

Takový krok by mohl přivést globální hospodářství do stagflace, tedy kombinace vysoké inflace a současné stagnace ekonomiky, a snížit firmám zisk asi o 2,5 procenta.

Trump žádnou strategii nemá, pouze se snaží získat hlasy nerozhodnutých voličů, říká Gardner

Číst článek

Právě ekonomiky zemí silně navázaných na globální hodnotové řetězce, které velké korporace využívají k rozdělení produkce svého zboží, budou vypuknutím obchodního konfliktu pravděpodobně zasaženy.

V první pětce těchto států figuruje vedle Česka na pátém a Slovenska dokonce na třetím místě ještě první Lucembursko, druhý Tchaj-wan a čtvrté Maďarsko.

Země jsou řazeny podle svého zapojení do globálních hodnotových řetězců podle definice Světové obchodní organizace (WTO) jako součet přidané hodnoty ze zahraničí k exportu země a přidané hodnoty dodávané do zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme