Obchody v Drážďanech o adventních nedělích neotevřou

Všechny obchody a obchodní domy v Drážďanech zůstanou tuto neděli zavřené. Stovky zákazníků z Čech se nedočkají nákupů ani o druhé a třetí adventní neděli. Rozhodl o tom Vrchní správní soud v Budyšíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architektura Drážďan

Architektura Drážďan | Foto: Jiří Kamen | Zdroj: Český rozhlas

Městské zastupitelstvo v Drážďanech si vloni v prosinci těsně odhlasovalo zákaz nedělního prodeje pro rok 2010, jenže pravice našla letos v létě hlasy pro zvrácení tohoto rozhodnutí a určila, že o čtyřech nedělích mohou mít obchody otevřeno. Prodejci si to šetřili právě na konec roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozadí sporu kolem nedělního prodeje v Drážďanech hovořil v Ozvěnách dne bývalý zpravodaj o v Německu Jiří Hošek

Na soud se ale s žalobou obrátili odboráři ze svazu Ver.di. Měli totiž pocit, že zemské nařízení o otevírací době obchodů není možné své volně ohýbat.

Soud jim dal ve zrychleném řízení za pravdu a zakázal drážďanským obchodníkům až do konce roku v neděli, která se z církevních důvodů dodržuje jako volný den, otevřít.

Rozhodnutí se přitom týká pouze Drážďan, takže dokud odboráři nepodají další žaloby, obchody v dalších saských městech budou mít otevřeno.

Obchodníci přijdou o miliony, budou se odvolávat

Drážďanští obchodníci pochopitelně neskrývají nad rozhodnutím zklamání. Obchodní domy investovaly do reklamy a nasmlouvaly si umělce. Zákaz v předvánočním čase pro ně znamená milionové ztráty.

Rozhodnutí soudu hodnotí jako políček do tváře a špatný signál i vůči turistům. Viní z toho křesťanskodemokratické vedení města.

Stejně to vidí i cestovní kanceláře, které na toto období lákají masivními kampaněmi své klienty nejenom v Německu, ale v sousedním Česku. Ani samotní zaměstnanci obchodů nejásají, protože o nedělích dostávali příplatek ve výši 120 procent své mzdy.

Obchodníci se odvolají k vyšší soudní instanci, definitivní rozhodnutí padne ale až příští rok. Letos tak zůstanou rolety na drážďanských obchodních domech v neděli stažené.

Jiří Hošek, Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme