Platy ústavních činitelů by se měly snížit o 4 procenta

Mzdy ústavních činitelů by se měly v příštím roce snížit o čtyři procenta. Poslanci podpořili vládní návrh zákona, kterým by se mělo ušetřit více než 67 miliard korun. Sněmovnou neprošly návrhy zelených a levice, kteří by ústavním činitelům vzali víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zelení by platy ústavních činitelů snížili o osm a sociální demokraté s komunisty dvacet procent. Nižší mzdy by měli mít kromě poslanců a senátorů také prezident republiky, premiér a ministři, soudci a státní zástupci.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je škoda, že se poslanci dřív shodli na čtyřprocentním snížení mezd a k hlasování o jejich návrhu vůbec nedošlo.

"Jsem rád, že prošel alespoň nějaký návrh, protože snížení platů v době krize je alespoň nějaký symbol. Bohužel neprošel ten dvacetiprocentní návrh sociální demokracie," řekl Urban.

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 ale neprošlo dvacetiprocentní snížení platů, které navrhovala ČSSD, i kvůli poslancům sociální demokracie.

"My jsme velmi podporovali návrh na dvacet procent. Většina sociálních demokratů, přestože to byl jejich návrh, to neschválila. Nezbývá mi, než si tak povzdechnout: kdepak sociální demokrat, ten si na svoje peníze nesáhne," podotkl Kalousek.

Veronika Malá, Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme