Podnikatel Nagel se žalobou proti Česku neuspěl

Česká republika vyhrála arbitráž ve sporu s britským podnikatelem Williamem Nagelem. Ten nás žaloval kvůli Českým radiokomunikacím a postupu státu při udělování mobilních licencí a požadoval 30 milionů dolarů - tedy téměř 900 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefony

mobilní telefony | Foto: Jan Rosenauer

Jak oznámila Eva Nováková z ministerstva financí, trojice arbitrů ze Stockholmu zároveň Česku přisoudila částku přibližně 12 milionů korun jako náhradu vynaložených nákladů na vedení sporu. Nagel musí také uhradit 90 procent administrativních nákladů na činnost arbitrážního soudu.

Britský obchodník s diamanty Nagel v Česku žádal o licenci na provozování mobilní sítě GSM. Jde již o druhé vítězství České republiky v mezinárodních arbitrážích. Poprvé stát vyhrál ve sporu s americkým podnikatelem Ronaldem Lauderem o investici do TV Nova. V jiné arbitráži, s firmou CME patřící stejnému podnikateli, však Česká republika prohrálala a musela zaplatit více než 10 miliard korun.

Marika Táborská, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme