Pomerančový džus možná podraží. Kvůli mrazu a houbám

Pomerančový džus možná zdraží, naštěstí zatím jen ve Spojených státech. Cena pomerančového koncentrátu na světových burzách je stále vyšší. Od začátku roku už o čtvrtinu. A cena takzvaných futures, neboli ‚džusových papírů‘ ve Spojených státech dokonce překonala historický rekord.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomeranče

Pomeranče | Foto: stock exchange

Futures jsou cenné papíry, se kterými se obchoduje na burze. Jedná se o předběžné nákupy nejrůznějších komodit. Zjednodušeně řečeno stoupla cena budoucích pomerančů. Ten, kdo je kupuje, ani nemusí mít zájem o pomeranče, ale investuje do papírů, podobně jako do akcií a chce je s co největším ziskem prodat.

Tyto burzovní papíry, které už jsou běžné u řady zemědělských plodin, ale do velké míry určují jejich cenu. Takže se stalo, že na Floridě, kde se pěstují pomeranče, dva dny mrzlo, a ceny těchto papírů hned vyletěly nahoru.

Mrazy na Floridě ale nejsou jediným faktorem, proč by mohl pomerančový džus podražit. Desetina džusu, co se ve Spojených státech vypije, je z brazilských pomerančů. Americká inspekce, která kontroluje kvalitu potravin a léků v nich ale objevila karbendazim, látku, která hubí nežádoucí houbu, jež parazituje na pomerančích. Tato látka je ale na rozdíl od Brazílie ve Spojených státech zakázaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pomerančů mluvil na radiožurnálu David Koubek

Inspekce sice nenařídila stáhnout z obchodů džus, kde se ona látka našla, ale zastaví dovozy pomerančového džusu z Brazílie a zpřísní kontroly.

Spekulanti tak už cítí příležitost, a ceny těch pomerančových futures stoupají.

Z Brazílie přitom pochází asi polovina veškeré pomerančové šťávy na světě a Evropská unie je největší světový dovozce pomerančového džusu.

Evropské normy zmíněný fungicit povolují. V inkriminovaném vzorku, který dodal sám jeden americký výrobce a zpracovatel džusu, navíc bylo daleko méně chemikálie karbendazimu, než je limit Evropské unie. Americká potravinářská inspekce tím dokonce své spotřebitele uklidňuje.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme