Poslanci schválili obchodní dohodu CETA. Má pomoci i českému vývozu

Sněmovna dala ve středu souhlas s ratifikací hospodářské a obchodní dohody CETA mezi členskými státy Evropské unie a Kanadou. Odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Má také pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Evropský parlament dohodu schválil v polovině února, Senát ji schválil v dubnu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Kanady a Evropské unie (ilustrační foto)

Vlajky Kanady a Evropské unie (ilustrační foto) | Foto: Alexandros Michailidis/SOOC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dohodu CETA v Poslanecké sněmovně kritizovali především poslanci KSČM. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD naopak dohodu hájil.

Výsledek vyjednávání o dohodě je podle něj pro Česko příznivý. Dohoda podpoří český export a otevírá českým firmám přístup k veřejným zakázkám na federální i obecní úrovni v Kanadě, argumentoval.

CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi Evropskou unií a Kanadou až o pětinu. Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by měla znamenat růst vzájemné obchodní výměny až o 324 miliard korun ročně, má také podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme