Prezident začal konzultovat o postech v ČNB

Prezident Václav Havel zahájil konzultace o obsazení volných míst ve vedení České národní banky. Postupně se sešel s pěti členy bankovní rady a prezidentem Bankovní asociace ČR Jiřím Kunertem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Josef Tošovský předal prezidentovi rezignaci na post šéfa ČNB 31. října. Následně písemně oznámil, že odchází do Institutu finanční stability a to k 1. prosinci letošního roku. Ke stejnému datu na svůj post rezignoval i člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř.

Jejich nástupce musí prezident Václav Havel vybrat během druhé půli listopadu. Nejvíce pravděpodobnými kandidáty na post guvernéra jsou současní viceguvernéři Zdeněk Tůma a Oldřich Dědek. Tůma má údajně širší podporu odborné veřejnosti, Dědek je však bližší Tošovskému.

V souvislosti s obsazením dalších volných míst v bankovní radě se mezi odborníky spekuluje o řediteli sekce měnové politiky Aleši Čapkovi či Kateřině Šmídkové patřící mezi poradce Hrnčíře. Zástupce ČR u Mezinárodního měnového fondu Jiří Jonáš a Jan Švejnar působící na Michiganské univerzitě v USA úvahy o své kandidatuře už naopak odmítli.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme