Program Zelená úsporám je podle ministra v deficitu mnoha miliard

Programu Zelená úsporám hrozí, že zůstane pro letošní rok novým žádostem uzavřen. S odvoláním na důvěryhodný zdroj ze Státního fondu životního prostředí, který program administruje, to dnes napsal server Aktuálně.cz. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ve vysílání Rádia Česko problémy se znovuotevřením příjmu žádostí připustil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí | Foto: Webové stránky Tomáše Chalupy

Chalupa v rozhovoru pro Rádio Česko potvrdil, že fondu hrozí několikamiliardový schodek. Jak ministr uvedl, více bude vědět až po vyřízení všech dosud podaných žádostí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

„Nejdřív musíme vyřídit žádosti, které již byly podány a na které jsou v tuhle chvíli peníze, z nichž některé chybí, to je pravda. Já neumím v tuhle chvíli říct, jaká konkrétní suma to je, protože ještě stále není několik tisíc žádostí vyhodnoceno, ne z hlediska toho, o kolik požádali, ale zda splňují podmínky. Teprve potom budeme vědět, kolik reální deficit je. Pravdou je, že ten deficit je několikamiliardový.“

Ministerstvo životního prostředí příjem žádostí o dotaci pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že to bude pouze přechodně do konce ledna. Teď ale není jasné, zda se program obnoví alespoň v příštím roce.

„Teprve když vyřešíme tento problém, a budou-li další prostředky, pak je možné otevřít pro další žadatele. Situace je taková, že budeme hledat řešení, které nebude bohužel v této situaci ideální, takové není, ale řešení, které bude co nejvíce spravedlivé, a bohužel bude taky trošku nepopulární,“ nastínil Chalupa v rozhovoru pro Rádio Česko další postup.

V programu Zelená úsporám je nyní evidováno přibližně 75.000 majitelů domů. Naposledy fond schválil v září a v listopadu na 20.000 žádostí za 5,7 miliard korun. Tyto žádosti fond vyplatí ještě v původní výši.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalým ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem pro Rádio Česko

Podle bývalého ministra životního prostřední Martina Bursíka (Strana zelených), který projekt rozjížděl, je problém v tom, že ministerstvo včas nezareagovalo na nečekaně vysoký zájem žadatelů.

„Program je velmi úspěšný, protože téměř 20 miliard je vyčerpáno o rok a půl dříve. To, co podle mého názoru nebyl zvládnuto, je ukončení programu. Ministerstvo životního prostředí mělo zareagovat na pravidelné týdenní svodky ze Státního fondu životního prostředí, a když dostalo informaci, že žádostí je tolik, tak mělo program uzavřít. Tam je podle mého názoru největší selhání,“ podotkl Bursík.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliardy korun.

Martin Hromádka, Marián Vojtek, Václav Pešička, Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme