Řada potravin oproti loňskému roku zdražila, může za to i oslabení koruny

V porovnání se začátkem loňského roku výrazně podražilo několik potravin, například určité mléčné výrobky nebo zelenina. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Cenový rozdíl ucítí zákazníci zejména u vína, těstovin, některých mléčných výrobků nebo vybraných druhů zeleniny. O skoro polovinu víc připlatí zákazníci například za brambory.

„Zdražení cen potravin není o nic dramatičtější než ve většině předchozích let,“ uklidňuje hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek.

V případě ovoce a zeleniny jde o sezónní zdražení. U některých dovážených potravin se projevilo oslabení kurzu koruny. Naopak zlevnily vejce nebo pečivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co může ovlivnit ceny potravin, vysvětloval hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek

„Dovozci používají také kurzové zajištění. Takže je možné, že poté budou muset ještě zdražovat. Ale většina impulsu v cenách potravin v listopadu a prosinci patrně přišla. Teď už bych očekával spíše mírnější dopady,“ odhaduje Marek

Ceny potravin může kromě kvality letošní úrody ovlivnit také počasí nebo inflace. „Zatím to vypadá, že inflace v případě cen potravin bude nejspíše kladná, ale mírná. Řekněme v rozsahu 2 nebo 3 procent,“ domnívá se David Marek.

Jana Vondráčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme