Rating Portugalska klesl na hodnotu A3

Agentura Moody‘s snížila rating Portugalska o dva stupně na hodnotu A3. Varovala přitom, že by se hodnocení dlouhodobé schopnosti vlády splácet státní dluh mohlo ještě zhoršit. Rating ale stále zůstává v investičním pásmu, na rozdíl od hodnocení řeckého dluhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko

Portugalsko | Foto: OsvaldoGago

Portugalsko si musí na krytí svého dluhu půjčovat za stále vyšší úrok. Přestože vláda v Lisabonu naplánovala na letošek velké rozpočtové škrty, podle Moody's se stále nedaří dát státní finance do pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení ratingu Portugalska mluvil na Radiožurnálu bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer

Portugalský premiér José Sócrates v pátek zveřejnil další úsporný balíček. Šetřit se má na zdravotnictví i sociálních dávkách. Tentokrát se ale proti němu postavila hlavní opoziční strana, která doposud kroky menšinové socialistické vlády podporovala.

Sócrates varoval, že pokud škrty neprojdou, Portugalsko bude muset požádat o finanční pomoc Evropskou unii. Tomu se přitom většina zemí brání.

„Z domácky-politického hlediska se vlády brání přihlášení se do záchranného mechanismu, protože to znamená, že budou muset souhlasit s některými drastičtějšími reformními kroky, což doma není politicky populární,“ vysvětluje bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

David Koubek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme