Řezníci počítají s dalším zdražením vepřového, restaurace chtějí navýšit ceny jídel
O 5 až 10 korun za kilo stoupla v obchodech cena vepřového masa. Zvednout ceny jídel chtějí proto také některé restaurace. Řada řezníků zdražila od tohoto týdne a s dalším navýšením ceny počítají.
„Nejvíc nahoru půjdou ty neprodávanější druhy, to znamená vepřový bok, krkovice a vepřová plec,“ uvádí řezník Otakar Moravec.
Cena vepřového v Německu, které je jeho největším vývozcem v Evropské unii, zatím dál stoupá.
„Pokud ta cena podle předpokladů poroste v Německu dál, tak se dá očekávat i další postupné zdražování,“ říká Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa. Důvodem je prý dražší krmivo pro prasata na německém trhu, což mnohé farmáře donutilo přestat s chovem prasat.
Zákazníkům tentokrát nepomůžou ani nákupy za hranicemi, protože vepřové podraží v celé Evropské unii.