Rozvody zvyšují riziko chudoby žen ve stáří, muži si naopak většinou polepší

Rozvod má vliv i na budoucí příjmy v důchodu. Ženy mohou mít kvůli rozpadu manželství až o sedm procent nižší příjem v penzi, než kdyby zůstaly s partnerem. Naopak rozvedení muži si ve stáří polepší, když se nemusejí dělit o domácnost s manželkou. Na rozdíly poukázala nedávná studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE. Podle ekonomů by pomohlo společné důchodové pojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Je to jedenáct let, co se Renatě z Prahy rozpadlo manželství. Během něj byla dlouho na rodičovské dovolené a starala se o dvě děti. Nemohla tak budovat kariéru. Vadí jí, že kvůli tomu bude mít i nižší příjmy ve stáří.

„Je to penalizace za to, že jsem byla s dětmi doma. Státu jsem dala dvě děti a budu na tom bita,“ říká paní Renata.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozvody u žen zvyšují podle studie riziko chudoby ve stáří. O téma se zajímala redaktorka Petra Benešová

Na problém rozvodů a příjmu v důchodu nedávno upozornila studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu. Ženy podle ní mohou mít kvůli rozpadu manželství až o sedm procent nižší příjem v penzi, než kdyby zůstaly s partnerem. Naopak rozvedení muži si ve stáří polepší téměř o tři procenta.

„Pokud se manželé nerozvedou, tak ve starobním důchodu sdílí své penze. Pokud se rozvedou, každý má jen svůj důchod. Z toho logicky jeden musí získat, druhý musí ztratit. A typicky vychází, že muž získá a žena spíše ztratí. Navíc, pokud se rozvedou, oba ztrácí nárok na případný vdovský důchod,“ vysvětluje ekonom Jiří Šatava z CERGE.

Ženy se během manželství obvykle více starají o domácnost, muži tak mohou vydělávat, budovat kariéru a odvádět peníze na penzi. Navíc ženy zpravidla vydělávají na pracovním trhu méně než muži a odvody kvůli dětem platí kratší dobu.

I proto ženy v Česku mají v průměru o pětinu nižší důchody než muži. Narovnání by prý zajistilo sdílené důchodové pojištění.

„Důchodové sdílení je založeno na principu, že česká správa sociálního zabezpečení dostane od zaměstnavatele muže a ženy záznam o jejich příjmech. Dá je dohromady a každému pro výpočet důchodu započtě jednu polovinu,“ popisuje postup Šatava.

Tento problém se týká až poloviny manželství v Česku. „Rozvodovost je v České republice vysoká, až 50procentní. Takže ženy musí hodně uvažovat o tom, jakým způsobem se zajistit a zachovat,“ upozorňuje Lada Wichterlová z Gender Studies..

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím o zavedení sdíleného důchodového pojištění neuvažuje.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme