Ruská firma Rosněfť kupuje většinu v ropné společnosti TNK-BP

Ruská společnost Rosněfť získá většinu v ropné firmě firmě TNK-BP. Rusové se dohodli s Brity na odkupu části podílu ve firmě. Ruská společnost už také oznámila dohodu s konsorciem ruských miliardářů se zkratkou AAR, kteří vlastní zbytek TNK-BP a se kterými měli Britové v posledních letech v rámci vedení společnosti problémy. Kontrakt ještě musí schválit ruské úřady a valná hromada akcionářů BP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Ropovod | Foto: stock exchange

„Myslím si, že hlavním motivem z pohledu Rosněftu byl fakt, že prezident Putin krátce po svém jmenování do úřadu na počátku tohoto tisíciletí oznámil, že by rád opět získal kontrolu nad ruským ropným průmyslem. A trošku tak zvrátil ten trend, který probíhal za vlády prezidenta Jelcina,“ nastínil možné motivy nákupu analytik ČSOB Petr Báča.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovoř s analytikem ČSOB Petrem Báčou o ovládnutí společnosti TNK-BP ruským Rosněftem

Ze strany BP pak Báča vidí za možný motiv prodeje složitou dohodu s konsorciem AAR.

Celkově to podle něj zapadá do trendu, kdy chce většina zemí mít strategická odvětví, jako je produkce ropy, pod svou kontrolou.

Pokud bude prodej schválen, z Rosněfti bude největší veřejně obchodovatelná ropná společnost na světě. Z hlediska obchodu s ropou však Báča žádné radikální změny nečeká.

„Myslím si, že k žádným výrazným změnám nedojde, že akorát produkce, která byla pod hlavičkou TNK-BP, se přesune pod hlavičku Rosněftu,“ konstatoval analytik.

Rosněft bude od nynějška těžit víc ropy než americká společnost Exxon Mobile, tvrdě diktovat cenu by však firma neměla.

„Sice ta společnost bude těžit asi 4,6 milionu barelů ropy denně, to je z hlediska celkového trhu s ropou velká část, ale není to úplně zásadní. Například ve srovnání se saudsko-arabskou společností Aramco jde pořád zhruba o poloviční produkci, nebo méně než poloviční produkci, takže toho bych se úplně neobával,“ podotkl Báča.

A nečeká ani, že by Rusko nějak výrazně využívalo silnější pozice k prosazení své politiky.

„Sice je pravda, že Rusko mnohdy využívalo, například ve vztahu s Běloruskem, tu svou sílu, kterou má díky produkci velkého množství nerostných surovin nebo energetických komodit obecně, ale myslím si, že má pořád zájem být spolehlivým dodavatelem a nezahrávat si příliš s tím, že by mohlo ztratit dobré jméno a například ty státy, které jsou na něm závislé, se začaly poohlížet po jiných zdrojích energie,“ uzavřel Báča.

Tomáš Pancíř, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme